Rämpstoit tekitab samasugust sõltuvust nagu heroiin 11 Aug

HamburgerRämpstoit on samasugust sõltuvust esile kutsuv nagu heroiin või kokaiin, on avastanud uurijad, kes tutvusid rottide aju signaalsüsteemiga.

Esimest korda saavad teadlased tõestada, et toit ehk rämpstoit võib tekitada samasugust füüsilist sõltuvust nagu heroriin ja kokaiin. Ajus vallanduvad samasugused biokeemilised mehhanismid nagu sõltuvust tekitava narkootikumi puhul ning see selgitab, miks mõned inimesed söövad end paksuks. The Scripps Research instituudi uurijad Ameerikas tõestasid esimest korda, et toidusõltuvus võib olla sama raskesti lõpetatav kui narkosõltuvus.

Uuring, mis avaldati ajakirjas Nature Neuroscience, näitas, et rottide, kes toitusid rämpstoidust ning selle tulemusel rasvusid, ajus muutus ka biokeemiline tasakaal. Rottidel tekkis kiiresti sunduslik söömiskäitumine. Nad sõid suured kogused toitu ning muutusid tugevalt ülekaaluliseks. Rämpstoidu söömine tekitab sõltuvust ning haigestunul on raske kontrolli oma käitumise üle tagasi saada. Keemiline tasakaal toidusõltlastest rottidel nägi välja täpselt samasugune nagu narkosõltlastest rottidel.

Professor Paul J Kenny lisas, et rotid valisid alati kõige kahjulikuma toidu ning kui rämpstoit ära võeti ning pakuti tervislikumat valikut, rotid keeldusid. Nende vajadus ebatervisliku toidu järele oli nii suur, et nad olid nõus kaks nädalat pigem nälgima kui tervislikumalt toituma. Rämpstoitu süües anti rottidele ka elektrilööke, kuid ka need ei suutnud rotte rämpstoitu söömast loobuda.

Uuringu tulemus näitab, et rämpstoidu pidev tarbimine käivitab ajus teatud süsteemid, mis võib viia sunnitud söömiseni. Samasugused funktsioonid, mis käivitavad narkosõltuvuse, tekitavad ka sõltuvust rämpstoidust.

Allikas: SVT

loe ja kommenteeri