Treeningnõustaja tuleb appi 07 Nov

Kadi Reintam

Kadi Reintam

1. Palun andke head nõu! Elan maal ja käin tööle liinibussiga. Minu õnnetuseks on nii töökoht kui ka elukoht suhteliselt bussipeatuse lähedal ja bussiajad sobivad tööaegadega ka väga hästi. Mõni peaks seda õnneks, aga kuna mul on kaalu üle 100 kg, siis vajan hädasti miskit liikumist lisaks. Käin veidi kõndimas, aga see teeb tihti liigestele liiga, just nüüd, kui õhtul on pime ja kerge komistada. Hommikuti ka võimlen kergelt – nii 20-30 minutit, siis saab seda teha, sest teised magavad. Ega aega ka väga palju ei ole, sest bussisõit võtab päris palju ära ja kodused tegemised ka ikka. Mis nõu te annate? Õhtuti võiks ikka endale pool tundi kuni tund pühendada, ja tahaks sellest maksimumi saada.

Sinu poolt mainitud õhtuseks koduseks treenimiseks soovitan Sul osta koju velotrenažöör (jalgrattatrenažöör). See on kaalulangetamise osas hea abivahend, kuna põletad hästi kaloreid, kuid ei koorma liigeseid. Võimaluse korral tasub hankida pulsikell ning jälgida treeningu ajal pulssi. Soovitan sõita pulsivahemikus 120-130 l/m.

2. Söön iga päev vastavalt oma päeva kalorite arvule, kuid lisaks teen trenni. Kas peaksin treeninguga kulutatud kalorid juurde arvestama ning need ka “ära sööma” või oleks targem süüa ikkagi täpselt nii palju kui toidupäevikus on ette nähtud?

Kui liitusid Kaaluabi.ee-ga, siis arvutati vastavalt Sinu eesmärgile Sinu personaalne kalorinorm. Selle normi arvutamisel võeti aluseks Sinu sugu, pikkus, kaal ja vanus ning saadud kalorinorm korrutati füüsilise aktiivsuse koefitsiendiga. Kui arvestasid oma füüsilist aktiivsust valides sisse oma treeningud, siis on sinu päeva kaloritenormis see juba sisse arvestatud. Kui aga Sinu treeningkoormus on muutunud, tuleks korrigeerida päeva kaloritenormi vastavalt tegelikule füüsilisele aktiivsusele.

3. Olen lihtne tervisesportlane, nädalas treenin keskmiselt 2-3 korda ning seda õhtuti. Kui pikka aega enne trenni peaksin sööma ning millal pärast trenni? Olen ka kuulnud, et treeningu ajal ei soovitata väga palju juua. Kas see on õige või on parem ikkagi juua? Kas kasulikum on vesi või pigem mõni spordijook?
Paus söömise ja treeningu alustamise vahel võiks soovitatavalt olla 3-5 tundi. Rasvase „peosöögi“ ja treeningu vahel isegi 6 tundi, kuna rasvad seedivad aeglaselt. Kui toidu seedimine on alles pooleli, on pingutusvõime väiksem ning pistmise ja halva enesetunde risk suurem, sest seedeelundkond on koormatud.

Kui Sul pole olnud võimalik trenni päeval lõunat õigel ajal süüa ja tunned tühja kõhtu või nõrkust, soovitan kerge vahepala (puuviljad või pähklid või leivaviil vms) süüa ca tund enne treeningut.

Peale trenni toimi vastavalt sellele, kui palju oled päeva jooksul söönud. Kui Sinu soov on kaalus alla võtta, siis soovitan planeerida trenni päeval toitumise nii, et tarbid suurema osa toiduenergiast päeva esimesel poolel ning pärast õhtust treeningut sööd kergemalt. Toit peaks olema toiteväärtuslik, mitte sisaldama nn tühje kaloreid.

Ära pelga juua vett enne treeningut, treeningu ajal ja pärast treeningut. Janu korral tuleks kindlasti juua, kuna vedelikupuudus põhjustab peavalu ja uimasust ning häirib treenimist. Tervisesportlasena soovitan Sul juua vett, spordijoogid on vajalikud vaid tugeva treeningkoormuse puhul. Kui Sinu soov on kaalus alla võtta, siis soovitan juua tavalist vett, mitte magustatud vett, et mitte treeninguga kulutatud kaloreid magustatud veega tasa teha.

Kadi juurde treeningutele on võimalik registreerida:

Ashtanga Yoga Tallinn
Tartu mnt 63, Tallinn 10155
Tel: 6 825 225
E-mail: ashtanga@ashtanga.ee
Kodulehekülg: www.ashtanga.ee, puhasta.me

Kuidas küsida spetsialisti käest abi?

Postita küsimus meiliaadressil abi@kaaluabi.ee. Kirjelda nii täpselt kui võimalik oma muret, lisa igaks juhuks juurde ka oma telefoninumber ja see, kas soovid küsimuse esitajana Kaaluabis jääda nimetuks või võib küsimuse avaldada oma nime (kasutajanime) all.

Vaata ka teisi spetsialiste SIIT!

loe ja kommenteeri