Mis on kehamassiindeks ehk KMI? (4) 17 Dets

KMI on lühend sõnast kehamassiindeks (inglise keeles body mass index), mis näitab inimese kaalu ja pikkuse suhet. Väljendit kasutatakse rasvumise määramiseks ning südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski hindamiseks. KMI määrad töötas 1985. aastal välja Maailma Terviseorganisatsioon.

KMI arvutamise valem:

KMI_BMI_kehamassiindeks

Näiteks 170 cm pika ja 65 kilo kaaluva inimese kehamassiindeks on 65:(1,7×1,7) = 22,5 (kg/m2). Tervise seisukohast on määrav ka rasva asetus kehal, sest tervisele ohtlik on just kõhu ümber kogunenud rasv. Seepärast on oluline lisaks KMI-le mõõta ka vööümbermõõtu.

Meeste puhul on normaalne rasvasisaldus 10-18% kehakaalust ning naistel 18-25% kehakaalust. Heaks terviseks vajame seega me kõik teatud rasva hulka kehas.

KMI mõõtmine ning selle järgi tervise hindamine ei sobi lastele, rasedatele ning tippsportlastele.

KMI väärtused

Alla 19 – alakaal. Kaalu alandamine ei ole tervislikel põhjustel soovitav. Teatud alakaal iseenesest ei ole tervisele ohtlik, kuid kõikide organismile vajalike toitainete puudus võib põhjustada ohtliku terviserikke.

19-24,9 – normaalkaal. Meditsiinilisi põhjuseid kaalu alandamiseks ei ole, kuid Kaaluabi.ee saab aidata Sul kaalu sellel tervislikul nivool hoida ning analüüsida, kas Sinu toitumine sisaldab kõiki vajalikke aineid piisavalt.

25-29,9 – ülekaal. Sul on oht haigestuda ülekaalust põhjustatud haigustesse nagu diabeet ning südame-veresoonkonna haigused. Soovitame Sul Kaaluabi.ee abil jälgida oma igapäevast toitumist ning langetada kehakaalu. Iga langetatud kilogramm aitab vähendada sinu riski eelnimetatud haigustesse jääda.

Üle 30 – rasvumine. Sul on suur risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse, kõrgesse vererõhku ja diabeeti. Seepärast soovitame Sul tõsiselt oma ülekaalu vähendamisega tegeleda. Heaks abiks oma toitumise jälgimisel on Kaaluabi.ee, kuid soovitame Sul eelnevalt konsulteerida oma arstiga.

Mõned näited KMI ja pikkuse ja kaalu suhtest:

  • 160 cm pikkusel inimesel on ülekaal 65 kilo ja rasvumine 78 kilo juures
  • 170 cm pikkusel inimesel on ülekaal 72 kilo ja rasvumine 87 kilo juures
  • 180 cm pikkusel inimesel on ülekaal 82 kilo ja rasvumine 97 kilo juures

Loe KMI kohta lisaks

loe ja kommenteeri