Kui palju sa kaloreid jood? 07 Apr

Kaal ei lange? Kontrolli, kui palju kaloreid sinu igapäevane joogikaart sisaldab. Hiljuti ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuring näitas, et umbes 37% päevas vedelikena tarbitavatest kaloritest pärineb magusatest limonaadidest. Kõige hullem selle info juures on tõik, et magusatest jookidest pärit kalorid on enamasti süüdi vöökohale lisandunud sentimeetrites.

 

„Inimesed ei vähenda toidukoguseid, kui nad tarbivad kaloreid karastusjooke juues,“ hoiatab Põhja-Carolina ülikooli toitumisprofessor Barry Popkin. Seejuures on tunduvalt lihtsam kaalu langetada joogimenüüs korrektuure tehes, mitte toitumist kardinaalselt muutes. Millest alustada?

 

Ohutud joogid

 

Vee järel on enamikes riikides kõige populaarsemaks joogiks tee ja seda põhjusega: see ei sisalda kaloreid. Risti vastupidi – rohelisest teest on leitud katehhiine, mis hoopis aitavad sinu kehal kaloreid põletada.

 

Oht peitub aga selles, kui looduslikult tervislikule joogile lisatakse liiga palju suhkrut. Telli teed ilma suhkruta ja arvesta sellega, et kohvikutes pakutavad pakendatud suhkrukuubikud sisaldavad umbes 4 grammi suhkrut. Kui sa eelistad jääteed, siis jagame ühte eriti tervislikku retsepti. Keeda liiter vett ja lase sellel 10 minutit jahtuda. Seejärel lisa vette 8-10 rohelise tee pakki. Nii säilitad maitse ja kõik antioksüdandid, kuid väldid kibedat maitset, mis võib tekkida, kui pakk lisatakse tulisesse vette. Ühe minuti pärast eemalda teepakid. Seejärel koori ja tükelda kurk, nii et 10 viilu jääks ka kaunistuseks. Lisa sekka supilusika jagu riivitud ingverit. Lõpuks jaota kurk, ingver ja jää võrdselt nelja klaasi. Vala peale tee ning kaunista kurgiviiludega.

 

Ka suhkruvaba kohv sisaldab ohtralt tervislikke koostisosi ning minimaalsel määral kaloreid. Kes fännab aga magusat kohvi, see tarbib päevas keskmiselt 206 kalorit rohkem. Soovitame proovida nn Americanot ehk espressot veega või caffé latte't kooritud piimaga. Kui sa pole suuteline koorest ja suhkrust loobuma, siis ole nendega ettevaatlik, eelistades madala kalorsusega ning vähese rasvaga variante.

 

Ohtlikud joogid

 

Tennessee ülikooli teadlased tõestasid, et madala rasvaprotsendiga piima joomine tagab 10-protsendilise kaalulanguse. Piim sisaldab kaltsiumit ja aminohapet leukiin, mis koosmõjus aitavad rasvapõletusele kaasa. Teine uuring Illinoisi ülikoolis, kus osalesid ülekaalulised naised, tõestas aga, et sojapiim aitab samavõrd efektiivselt kaalu langetada kui rasvavaba piim. Eelista kindlasti kooritud või madala rasvaprotsendiga piima, sest muidu hakkavad kalorid kogunema.

 

Alkoholi tarbimisel võivad olla oma eeliseid, näiteks väheneb südamehaiguste risk, kuid väikesesse klaasikesse on tavaliselt pakitud rohkelt kaloreid, mis kõigele lisaks suurendavad söögiisu. Erinevalt rasvast, karbohüdraatidest ja proteiinist pärit kaloritest, pole alkohoolseid kaloreid võimalik kehas hoiustada, st need tuleb koheselt ära kulutada. Tavalise rasvapõletuse asemel peab keha alkoholi protsessima – selleks kulub tund aega iga joogi kohta. Üks pokaal veini sisaldab keskmiselt 100-120 kalorit, kuid mõistlikum on juua klaas Bloody Maryt, mis sisaldab 76 kalorit.

 

Kui miski pärineb puuviljadest, siis peab see olema tervislik, eks? Mitte alati. Paljud mahlad sisaldavad suhkrut ühe lisandina. Tervislikum on alati süüa puuvilju mahla asemel. Keskmine apelsin sisaldab 59 kalorit ja 12 grammi suhkrut, milles leidub omakorda kolm grammi kiudaineid. Tavaline apelsinimahl sisaldab 110 kalorit, poole rohkem suhkrut ning kiudained puuduvad sootuks. Tervislikum on mahla veega segada – saad maitsva joogi vähemate kalorite.

 

Dieetkoola ei pruugi küll otseselt kilosid lisada, kuid jookides sisalduv kunstlik magusaine võib sinu aju mõjutada viisil, mis takistab kalorihulga mõõtmist. Piisavalt tihti dieetkoolat juues võib lõpuks tekkida magusaisu. Palju tervislikum on juua mineraalvett.

 

Allikas: http://www.womenshealthmag.com/

 

loe ja kommenteeri