Puhkuse ajal treenimisest ja toitumisest 09 Apr

 

Ehk nii mõnigi märkas, et märtsikuus jäi Kaaluabi lehekülg minu kirjutiste koha pealt vaikseks. Põhjus seisnes selles, et olin reisil – kaugel-kaugel Taimaal. Nüüd tahaksingi oma reisist natuke lähemalt jutustada. Kuidas ma toitusin ja treenisin? Kuidas eksootilised hõrgutised mu kaalule mõjusid?

 

Tais käisin tegelikult juba teist korda. Esimesel korral rändasin ringi nii Lõuna- kui ka Põhja-Tais, külastasin looduse poolest fantastilisi paiku, tutvusin Tai kultuuriga ja kogusin unustamatuid elamusi. Sel korral jäin ühte kohta pikemaks ajaks pidama, et raamatuid lugeda, trenni teha, tulevikumõtteid mõelda ja kõik akud täis laadida. Raske on öelda, kumb reis oli parem, sest mõlemad olid omamoodi head.

 

Sel aastal oli mu toitumine palju tervislikum kui eelmisel korral. Ma olen enda üle nii uhke! Ja ei, ma ei mõtle „tervisliku“ all seda, et sõin ainult puuvilju vmt. Hoopis vastupidi – ma sõin rohkem magusat kui viimase paari aasta jooksul kokku! Küll aga tarbisin ma kõike mõõdukalt ning suutsin seda ka läbi ja lõhki nautida.

 

Kes on pikka aega oma toitumist ja kehakaalu jälginud, see teab, kui raske on süüa midagi ebatervislikku, ilma et peas keerleksid negatiivsed mõtted „siin on nii palju suhkrut, ma lähen kohe paksuks“ jne. Varem ma ausõna isegi ei tahtnud midagi magusat, sest alateadvus ei suutnud seda vist päris aktsepteerida. Isegi kui midagi „ebatervislikku“ või „keelatut“ sõin, ei tundnud ma sellest üldse mingit rõõmu. Nüüd Tais olles sõin kõike, mille järele parasjagu isu oli. Uskuge mind, pärast vürtsikat või harjumatult soolast lõunasööki kulub nii kuumas kliimas üks väike jäätis marjaks ära.

 

See ongi minu meelest tervislik toitumine (või lihtsalt normaalne toitumine?), kui inimene annab oma kehale kvaliteetset kütust, kuid rahuldab samal ajal ka oma psühholoogilised vajadused. Võtmesõnadeks on tasakaal ja mõõdukus. Kusjuures, kõik need söödud pannkoogid, banaanileivad ja jäätised ei toonud mulle mitte ühtegi lisakilo. Euroopasse tagasi jõudes on minu käest isegi mitu korda küsitud, kas olen reisi ajal alla võtnud. Vot seda on küll tore kuulda!

 

Toitumise osas peab veel mainima, et eelmise Tai-reisi ajal sõin ma kogu aeg liiga palju. Raske on piiri pidada, kui kõikjal müüakse huvitavaid suupisteid ja ahvatlevaid roogasid. Söögipoolis on meie jaoks nii odav ka. Nii ma siis pidingi alati kõike proovima.

 

Sel korral teadsin juba täpselt, millised Tai toidud on head ja millised mitte. Sõin ainult seda, mis mulle tõeliselt maitseb ja üritasin tähelepanu pöörata oma keha signaalidele. Näiteks kui mu kaaslasel oli kõht tühi, aga mul veel mitte, siis ma ei söönud lihtsalt sellepärast, et tema sööb. Ootasin tunnikese või paar ja kui kõht hakkas korisema, oli minu kord süüa. Muidugi einestasime enamjaolt ikkagi koos ja tuli ette ka päevi, mil sõin ikkagi liiga palju, aga eelmise reisiga võrreldes olin väga tubli.

 

Küllap peitub mu toitumise edus lihtne tõsiasi, et tegin reisi ajal regulaarselt trenni. Trenn vabastab nn õnnehormoonid – kui olen õnnelik ja endaga rahul, ei ole mul vaja kogu aeg pugida. Eriti just hommikune trenn seab mu terveks päevaks hea tuju lainele. Mõne inimese jaoks tundub imelik, et teen vabatahtlikult puhkuse ajal sporti. Minu jaoks on aga imelik, kui ma seda võimalise korral EI teeks. Kusjuures ma ei olnud ainuke turist Tais, kes käis jooksmas ja jõusaalis. Sport on elustiil. Pealegi, kui hommikul trenni teha, on pärast kümme korda mõnusam rannas peesitada.

 

Eelmisel aastal jõudsin oma jalavigastuse tõttu reisi ajal vaid paar korda jooksurajale. Samas olin iga päev niisama aktiivne, st kõndisin palju, mistõttu ei tundunud need neli nädalat just kuigi suure laisklemisena. Sel aastal käisin pea iga päev kas jooksmas, taipoksis või CrossFitis. Joosta oleksin tahtnud rohkem, aga nii kuumas kliimas on üle 30-40 min jooksmine juba väga suur väljakutse.

 

Tahan oma jutuga öelda seda, et puhkuse ajal on täiesti võimalik kaalu säilitada või isegi alandada. Toitumise koha pealt on minu meelest oluline kõike maitsvat nautida, samal ajal kontrollides koguseid ja kuulates oma keha. Trennitegemine võib reisil olles kujuneda keerukaks, aga ka pikemad jalutuskäigud või mõned kätekõverdused ajavad asja ära. Peaasi, et inimene tunneb ennast puhkusel hästi ja bikiinides või ujumispükstes enesekindlalt!

 

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri