Üheksa võimalust vähem süüa 22 Okt

 

 

Eesmärkide seadmine ja samm-sammult nende suunas liikumine on kaks väga erinevat asja. Tervislikult toitumine ei tähenda automaatselt vähem söömist. See, mida ja kui palju me sööme, sõltub nii mitmeski aspektist: kas toitume rahulikult kodus või leiame ennast peolaua tagant, kui näljased me parajasti oleme jne.

 

Hea uudis on see, et söögiisu mõjutavaid faktoreid on võimalik kontrollida. Kasutades üheksat järeleproovitud nippi, hoiad oma kaloritarbimise normis. Piisavalt kaua neid järgides muutuvad nipid juba iseenesest harjumuseks.

 

1. Naudi iga suutäit

 

Miks ei võiks toidu aroome samamoodi nautida nagu looduse lõhnu? Igale suutäiele keskendumine muudab meid tähelepanelikumateks sööjateks, mis vähendab lõpuks tarbitavat kalorihulka. Aeglustamine vähendab ka ülesöömise ohtu, sest signaal täiskõhutunde kohta jõuab kiiremini kohale. Olemas on kolmaski boonus: toitu rahulikult mäludes koged vähem seedehäireid. Aeglaselt söömise sisseharjutamine võib esialgu olla keeruline, sest meie elurütm on niivõrd kiire. Seniks tasub toidulauale asetada innustavaid meeldetuletusi. Soovitame kasutada taimerit, et teha kindlaks, mitu minutit sa praegu ühele söögikorrale kulutad. See võib sulle endalegi üllatusena tulla, kui avastad, et hommikusöök või lõuna kestab kõigest 5-10 minutit. Katsu söömisele kulutatud aega järjest pikendada, nii et lõpuks kuluks igale söögikorrale vähemalt 20 minutit.

 

2. Kasuta väiksemaid taldrikuid

 

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes kasutavad suuremaid taldrikuid, kausse ja serveerimisnõusid, söövad kokkuvõttes ka rohkem. 2006. aastal ajakirjas American Journal of Preventive Medicin avaldatud uuringus paluti 85-l toitumiseksperdil endale serveerida jäätist. Katsealustele jagati selleks erineva suurusega toidunõusid. Suurematest nõudest söönud katsealused tõstsid endale 31% rohkem jäätist. Suurem lusikas tähendas, et söödi 14,5%  rohkem. Mõõtmatud praetaldrikud jäta erilisteks puhkudeks. Kui kõik sinu nõud on liiga suured, soovitame osta uue ja väiksema komplekti.

 

3. Mõõda eelnevalt portsjoni suurusi

 

Söömisharjumusi pole võimalik mõõtmata hinnata. Seetõttu ei soovita me süüa krõpse või küpsiseid otse pakist. Võta mõõtmiseks välja nõud – need väikesed, mida eelmises punktis soovitasime –, et kalorinäit normis püsiks. Peol on kasulik tõsta näksid kausist eraldi väiksemale taldrikule, et teaksid täpselt, kui palju oled söönud.

 

4. Tunne toidulõkse

 

Meil kõigil on omad nõrkused. Toidud, millele me lihtsalt ei suuda vastu panna. Need on toiduained, mille söömist pole võimalik lõpetada; millele pole võimalik ei öelda, isegi kui sa seda sooviksid. Toidu haardest pole mõnikord võimalik pääseda, aga oluline on, et lõksu teadvustatakse. Kui sa seda teed, on juba lihtsam ohtlikke tooteid vältida. Tee nimekiri ohtlikest toiduainetest ning kohtadest, kus sa neid kohata võid. Mõtle välja, kuidas oleks võimalik neid kohtumisi vältida. Mõnikord piisab kontoris ringiga lahkest kolleegist möödumisest. Järgi plaani, kuni oled piisavalt tugev, et suudad lõksu mitte astuda.

 

5. Toidupäevik

 

Toidupäeviku pidamine on parim kaalulangetamise vahend. Ühest hiljutisest uuringust selgus, et need kaalujälgijad, kes toidupäevikut peavad, kaotavad teistega võrreldes kaks korda rohkem kilosid. Toitude ülesmärkimine paneb pingsamalt valikute üle mõtlema ja menüüd paremini planeerima. See tähendab, et teed rohkem teadlikke valikuid ja vähendad kaloritarbimist. Toidupäevikuks võib olla mõni vihik või moodsam netipõhine rakendus nagu Kaaluabi. Alati ei peagi üles märkima rasva, kalorite ja süsivesikute koguseid – piisab ka söödud toitude nimekirjast, kuhu tuleks kindlasti lisada joogid, kastmed ja maitseained. Kalorid võivad ennast igal pool peita.

 

6. Taldrikumeetod

 

Enamik kodus või restoranis söödavatest toitudest sisaldavad koostisosasid täpselt vastupidi sellele, mis oleks tervislik: suures koguses liha ja süsivesikuid ja väga vähe köögivilju. Abiks võib olla taldrikumeetod: pool taldrikust peaks olema täidetud juurviljadega, veerand lahja proteiiniga ja veerand sisaldama kiudaineid. Järgides seda meetodit, tarbid rohkem vitamiine, mineraale ja kiudaineid, mis kõik aitavad haiguste vastu võidelda. Ka tärklise ja proteiini kogused püsivad nõnda kontrolli all.

 

7. Söö valgurikast toitu

 

Proteiin reguleerib meie isusid: inimesed, kes söövad pidevalt valgurikkaid toite, võtavad kaalukaotuse järel tunduvalt vähem kilosid juurde. Proteiin aitab tekitada kestvat täiskõhutunnet, sest selle seedimine võtab rohkem aega. Proteiini vähesus võib päädida soovimatu näksimisega. Kõige tervislikumad proteiini allikad on oad, hummus, munavalge, madala rasvasisaldusega piimatooted nagu kodujuust, jogurt ja piim. Need aitavad sul musklit ehitada, lisamata üleliigset rasva.

 

8. Ettevaatust, restoranid!

 

Väljas söömine ei lõppe hästi. Mõnes söögikohas sisaldab üks eine 1200 kalorit ja seda veel enne magustoiduni jõudmist. Isegi parima tahtmise juures võib osutuda osaliselt toidu järgi jätmine problemaatiliseks, eriti kui sind segavad sõbrad või perekond. Palu kelneril pool toidust kaasa pakkida veel enne, kui ta selle serveerida on jõudnud. Nii saad ka järgmisel päeval midagi hamba alla pista. See meetod töötab, sest vähe on neid inimesi, kes hakkavad kelnerilt saadud kotikeses veel enne restoranist lahkumist surkima.

 

9. Söö hommikust

 

Hommikusöök pole põhjuseta päeva tähtsaim eine. Uuringud näitavad, et hommikul einestajatel on madalam kehamassiindeks ja nad tarbivad päevas vähem kaloreid. Tavaliselt põhjendatakse seda sellega, et ülejäänud päeva jooksul ei tunne hommikust söönud inimene nii suurt nälga. Osa hommikusöögist loobujaid kalkuleerivad, et nad võivad söömata jäänud kaloreid päeva jooksul tasa teha, kuid enamasti lõpeb see halvasti. Paljud inimesed ei tunne ennast hommikuti näljasena. Soovitame alustada väikselt ning küllap harjub organism peagi hommikusöögiga. See muutub maailma kõige loogilisemaks asjaks.

 

Allikas: http://www.sparkpeople.com/

loe ja kommenteeri