Rinnaga toitmine ja kehakaal 03 Nov

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Paljud naised soovivad pärast sünnitust üleliigsetest kilodest vabaneda, kuid samal ajal rinnaga toites ikkagi tervislikult süüa, et oma lapse jaoks parimat pakkuda.

Paljude naiste jaoks mõjub rinnaga toitmine iseenesest kaalu alandavalt, sest rinnapiima tootmine nõuab kehalt täiendavat energiat – sadu kaloreid päevas, isegi kui ema on kogu päeva vaid beebi kõrval lamanud. Keskmiselt kulutab rinnaga toitmine 500 kalorit päevas, kuid sõltuvalt lapsest ja emast võib see kõikuda 200 ja 600 kalori vahel. Uuringud on näidanud, et rinnaga toitvad emad kaotavad sünnitamise järel kiiremini oma ülekilod kui pudeliga toitvad emad, isegi kui viimased tarbivad vähem kaloreid.

Kuna lapse toitmine nõuab täiendavaid kaloreid just rinnapiima produtseerimiseks, peaksid nad tarbima 300 kuni 500 kalorit rohkem kui naised, kes last rinnaga ei toida, kuid on samas kaalus. Uuringud on näidanud, et kõige tervislikum kalorite arv imetaval emal on 1800-2200 (või enam) kalorit päevas. Kui tarbida vähem kui 1500-1800 kalorit päevas, satub ohtu rinnapiima tootmine. Üldiselt peaksid imetavad emad sööma, kui tunnevad end näljasena, isegi kui see tunne on sage. Soovitav on aga vältida kalorite „täis söömist“ tühjadest kaloritest nagu kiirtoit ja maiustused, vaid soovitav on järgida tervisliku toitumise reegleid. Tarbida täisteratooteid, puuvilja ja juurvilja, valku ning tervislikke rasvu. Kõik, mida ema sööb, läheb otse rinnapiima ja sealt beebile, seepärast mõtle põhjalikult sellele, mida sööd.

Varem on arvatud, et rinnaga toitvad emad mõjutavad treenides rinnapiima kvaliteeti või kvantiteeti negatiivses suunas. Treeningud tõstavad küll piimhappe taset kehas, kuid seni ei ole leitud sellel olevat mingit negatiivset mõju rinnapiimale. Isegi kui treenimine on lubatud ja liikumine värskes õhus isegi soovitav, ei ole mõtet sellega üle pingutada. Kui alustada liiga aktiivselt dieedi ja treeninguga enne beebi 2. elukuud, on oht, et see mõjutab rinnapiima hulka. Parem kasutada seda aega sünnitamisest taastumiseks ning oma väikese beebiga harjumiseks, mitte dieeditamiseks. Kui toiduga ei saada piisavalt kaloreid, läheb keha säästurežiimile, mis mõjutab nii piima hulka kui ka ema tervist. Eriti ebasoovitav on värsketel emadel proovida süsivesikuteta dieete ning tarbida kaalulangetamist kiirendavaid ravimeid või toidulisandeid.

Kuus nõuannet turvaliseks kaalulanguseks imetamise ajal:

1. Enne kaalualangetamisega alustamist oota, kuni beebi on vähemalt 2 kuud vana

Kuni lapse teise elukuuni ei ole soovitav ette võtta meetmeid kiireks kaalulangetamiseks. See annab kehale võimaluse korralikult sünnitusest taastuda ning keskenduda rinnapiima tootmisele, mis satub ohtu, kui hakata kalorite hulka liigselt piirama. Rinnapiima tootmiseks vajab keha täiendavalt 200-500 kalorit, seepärast pea meelest, et isegi ilma dieedita põletab su keha rohkem kaloreid kui tavaliselt.

2. Imeta ilma piiranguteta

Uuringud on näidanud, et emadel, kes imetavad sageli ning kauem kui 6 kuud, on suurem kaalulangus.

3. Söö vähemalt 1500-1800 kalorit päevas

Imetamise ajal peaksid sööma vähemalt 1500-1800 kalorit päevas ning enamik naisi isegi rohkem. Kuid kui tarbid vähemalt minimaalselt selles koguses kaloreid, ei sea sa oma tervist ohtu.

4. Proovi mitte kaotada rohkem kui 0,6 kilo nädalas

Enamik naisi võivad tervislikult kaotada kuni 600 grammi nädalas või 2,4 kilo kuus alates beebi 2. elukuust, ilma et mõjutaksid rinnapiima hulka või beebi tervist.

5. Vähenda tarbitavate kalorite hulka järk-järgult
Järsk kalorite vähenemine võib mõjutada rinnapiima tootmist. Mõned emad märkavad seda haige olles, kui söögiisu on vähenenud või ravimite mõjul, mis võivad ka vahel piima tootmist vähendada. Järsk kalorite vähendamine võib viia ema organismi säästurežiimile ning siis lõpetab keha sellise ebavajaliku asja nagu piima tootmise.

6. Väldi kiiret kaalulangust vähese ajaga lubavaid dieete
Vedeliku dieet, väheste süsivesikute dieet, kaalu alandavad ravimid jms. ei ole rinnaga toitmise ajal soovitavad!

Uuringutest on välja tulnud, et rinnapiima kvaliteet sõltub väga vähesel määral ema toidust. Loodus on hoolitsenud selle eest, et kõikidel beebidel, sõltumata ema toidu kvaliteedist, oleks võimalik kõik kasvamiseks vajalikud ained piimast kätte saada. Seepärast mõjutab toitainetevaene dieet pigem ema kui beebi tervist. Rinnapiima rasvasus ei sõltu ema toidust, küll aga on piima täis rinnas piim vähema rasvasisaldusega kui tühjemas rinnas, milles piima rasvasisaldus on kõrgem. Beebi kasvu mõjutab aga söödava rinnapiima kogus, mitte rasvasisaldus.

Allikas: kellymom.com

loe ja kommenteeri