Treenides vähem, tunned end paremini (1) 12 Jun

Kõik, kes on seni arvanud, et rohkem trenni tagab parema tulemuse, peavad nüüd pettuma - Taani teadlased väidavad, et less is more. Kõik sõltub sellest, kuidas treening on ülesehitatud, sest ideaalselt peaks jooksmisele kuluma päevas 20-30 minutit.

Kopenhaageni ülikoolis välja töötatud uus treeningkontseptsioon kannab nimetust 10-20-30 ning selle tööpõhimõte on lihtne: treening peab koosnema intervallidest, nii et intensiivsed jooksukorrad vahelduksid rahulikumatega. Võrreldes tavalise jooksutrenniga, on taanlaste meetodi abil treenides võimalik märkimisväärselt parandada nii tervist kui ka treeningtulemusi.

Uue meetodi abil saavutatud tulemused olid seda muljetavaldavamad, et paljud katsel osalenutest olid aastaid jooksimisega tegelenud. Uuringu käigus testisid 18 jooksjat uut meetodit kokku seitse nädalat. Testperioodi järel pandi kõik katsealused stardipakkudele ning selgus, et katsealuste 1500 meetri läbimise aeg paranes keskmiselt 23 sekundit ning 5000 meetri läbimiseks kulunud aeg koguni minuti võrra. Ja seda hoolimata sellest, et treeningutele kulunud aeg vähenes varasemaga võrreldes selle seitsme nädala jooksul poole võrra.

Lisaks paremale jooksuajale paranes jooksjate kolesteroolitase, vererõhk ning enesetunne.

10-20-30-meetod:

  • Alusta jooksmist soojenduseks ca 5 minutit kestva sörgiga.
  • Sörgi veel 30 sekundit kerges tempos.
  • Sörgi/jookse 20 sekundit veidi kiiremas tempos.
  • Jookse 10 sekundit kiiresti/tugev sprint.
  • Korda harjutust 10-15 korda ning puhka vajadusel 2 minutit pärast iga viiendat kordusringi.

Meetod on mõeldud tervisesportlastele, kes treenivad 2-3 korda nädalas. Treenimiseks kulunud aeg peaks olema 20-30 minutit.

Allikas: TT

loe ja kommenteeri