Immuunsüsteemi tugevdav toit 01 Okt

Tugev immuunsüsteem kaitseb bakterite, viiruste ning infektsioonide eest. Parim toit, mis tugevdab immuunsüsteemi, pärineb taimeriigist. Seepärast ära unusta iga päev süüa köögivilju ning soovitav on vähemalt paaril päeval nädalas süüa üksnes taimset toitu, mis on kasulik nii tervisele kui ka keskkonnale.

Šampinjonid

Šampinjonid sisaldavad seleeni, B-vitamiini ning antioksüdante. Seleeni madalat taset kehas on seostatud grippi haigestumisega. Loomade peal tehtud uuringud on näidanud, et seened omavad viirusevastast, antibakteriaalset ning kasvajatevastast omadust.

Acai marjad

Kutsutakse ka „supertoiduks“. Marja tume sinilillakas värv näitab, et see sisaldab palju antioksüdante, mis aitavad kehal võidelda vananemise ja haiguste vastu. Müüakse tavaliselt kuivatatuna, pulbrina või mahladesse-smuutidesse lisatuna.

Arbuus

Sisaldab rikkalikult tugevat antioksüdanti glutatioon, mis tugevdab immuunsüsteemi, aidates võidelda infektsioonide vastu. Glutatioon asub koorelähedases punases lihas.

Kapsas

Kapsas sisaldab samuti palju immuunsüsteemi tugevdavat ainet nimega glutatioon. Lisaks sellele on kapsas odav ning kättesaadav ka talvekuudel. Kuna erinevaid kapsasorte on palju, siis tarbi vaheldumisi nii peakapsast, punast kapsast kui ka salatikapsast. Keeda suppi, valmista ahju- või pajaroogasid, salateid ning söö kapsast toorelt.

Mandlid

Mandlid tugevdavad sinu immuunsüsteemi, eriti just stressiperioodil. Peotäis mandleid annavad peaaegu päevase E-vitamiini koguse. E-vitamiin on aga hea eelkõige immuunsussüsteemile. Lisaks on mandlites palju B-vitamiini, mis kaitseb stressi kahjulike mõjude eest.

Greip

Sisaldab rikkalikult C-vitamiini ja flavonoide. Flavonoidid on looduslikud keemilised ühendid, mis tugevdavad imuunsüsteemi.

Nisuidud

Idud on need nisu osad, mis sisaldavad kõige rohkem toitaineid nagu tsink, antioksüdandid ja B-vitamiin, lisaks leidub seal valku ning tervislikke rasvu.

Jogurt

Igapäevane jogurti tarbimine kaitseb külmetushaiguste eest. Eriti kasulik on maitsestamata jogurt, mis stimuleerib immuunsüsteemi ning aitab võidelda haiguste vastu.

Küüslauk

Küüslauk sisaldab mitmeid antioksüdante, mis tugevdavad immuunsüsteemi võitluses viiruste ja bakteritega.

Spinat

Spinat on supertoit, mis sisaldab näiteks foolhapet, aidates kehal toota uusi rakke ning tugevdada DNAd. Spinatis on ka kiudaineid ja antioksüdante. Söö seda toorelt, aurutatult, wokitult, sest nõnda valmistatult sisaldab see kõige rohkem toitaineid.

Tee

Roheline, valge või must? Vastus on segu neist kõigist. Kõik teed sisaldavad anitoksüdante, polüfenoole ja flavonoide. Antioksüdandid muudavad ka kahjulikud vabad radikaalid organismis kahjutuks.

Brokoli

Sisaldab palju toitaineid, mis kaitsevad organismi, näiteks A- ja C-vitamiin ning antioksüdant glutatioon. Koos juustuga süües saad lisaks kaasa ka B- ja D-vitamiini.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri