Sagedane söömine aitab kilosid kaotada 11 Jun

Lapsepõlves oleme õppinud, et sööma peab kolm korda päevas: hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga ning õhtusöök anna vaenlasele. Viimasel ajal soovitatakse süüa aga väiksemas koguses ning iga 2-3 tunni tagant, sest sage toitumine hoiab kolesteroolitaseme madalal ning aitab kaasa kaalulangusele. Uuringud on näidanud, et süües alla kolme korra päevas, suureneb ülekaalu oht, sama kehtib ka juhul, kui päevaseid söögikordi tuleb kokku üle kuue.

Regulaarselt kogu päeva jooksul süües teab keha, et toitu on pidevalt lisandumas, mistõttu ei talletata söödut rasvana, vaid organism kulutab saadud energia ära ning boonusena on ka veresuhkru tase ühtlasem.

Päevas 4-5 korda söömine ei sobi kõigile. Kui sa kuulud nende hulka, kes ei saa süües pidama, tekib oht, et sööd korduvalt päeva jooksul liiga suuri koguseid. Kui väikestest söögikogustest saavad suured, mõjub sage söömine sinu tervisele halvasti.

Kes suudab aga kuus korda päevas süüa valmistada? Lihtne moodus on normaalsuurusega portsjonid jagada kaheks - üks pool söö ära kohe ning teine pane külmkappi, et naasta, kui tunned end hiljem näljasena.

Õpi näljatunnet tuvastama. Mõned inimesed tunnevad vastupandamatut näljatunnet, teised tunnevad ennast lihtsalt ebameeldivalt. Kui oled oma näljatunde ära tundnud, proovi vähemalt 1 tunni jooksul süüa. Ebaregulaarne toitumine ning toidukordade vahele jätmine võib ajada sinu keha segadusse ning tekitada probleeme metabolismiga. Oodates näljatunde tekkides liiga kaua, suureneb tõenäosus, et sööd hiljem liiga palju.

Paljud inimesed, kes järgivad vähendatud kalorisisaldusega dieeti, tunnevad sageli näljatunnet. Süües aga regulaarselt ning 4-5 korda päeva jooksul, tundub kõht pigem täis ning enesetunne püsib hea, mistõttu on lihtsam on järgida oma toitumisplaani. Näljatunde tekkides mõtle selle üle, kui tihti sa sööd, sest enesetundele võib paremini mõjuda, kui süüakse korraga vähem aga sagedamini.

Parima tulemuse annab tasakaalustatud toitumine. Ka vahepalad peaksid olema tasakaalus, sisaldades nii süsivesikuid, valku kui ka tervislikke rasvu. Kogused peaksid olema sellised, et pead kinni päevaks ette nähtud kalorite hulgast.

Kaaluabi.ee toidupäevikut täites on ära näidatud ka söögikordade soovitav kaloriarv.  Olenemata sellest, kas sööd 3 või 5 toidukorda päevas, peaks päeva lõpuks tarbitud kalorite arv olema siiski sama. Soovitav on kalorite hulk jagada söögikordade vahel enam-vähem võrdselt, siis tunned, et kõht on täis ega teki tahtmist liiga palju süüa.

Allikas: http://www.sparkpeople.com

loe ja kommenteeri