Taltsuta nälga valgurikka hommikusöögiga (4) 08 Jun

UURIMUS: Missouri ülikoolis avastati täiskõhutunde saladus – tervislik ning proteiinirikas hommikusöök. Kasutades funktsionaalse magneetilise resonants-kuvamise aparaati (fMRI), tehti ühtlasi kindlaks, et proteiinirikas hommikusöök tõkestab aju saatmast signaale, mis kontrollivad meie kiusatust toidu järele.

„Kõik aduvad, et hommikusöögi söömine on oluline, ometigi pole see paljude jaoks prioriteediks muutunud,“ sõnas Missouri ülikooli toitumis- ja füsioloogia osakonnas assisteeriv professor Heather Leidy. „See uurimus lisab kaalu väitele, et hommikusöök on oluline strateegiline abinõu meie isu ja tarbitava toidukoguse kontrollimiseks.“

Uuringus hindas Leidy psühholoogilist nälga ja rahulolu tunnet, kombineerides tajutavate isuaistingute ning hormoonide taseme mõõtetulemused ajutegevust mõõtnud fMRI-aparaadi mõõtetulemustega. fMRI mõõtis nende aju osade aktiivsust, mis on otseselt näljatundega seotud.

Uuringu sihtgrupiks olid meelsasti hommikusöögist loobuvad noorukid ning seda kahel põhjusel. Esiteks on hommikusöögi vahele jätmist hakatud tugevalt siduma ebatervislike snäkkide, ülesöömise (eriti õhtuti), ülekaalu ja rasvumisega. Teiseks, ligi 60% alaealistest jätab igapäevaselt oma hommikusöögi söömata.

Kolme nädala jooksul anti noorukitele võimalus valida kolme variandi vahel: kas jätta hommikusöök vahele, tarbida ära helvestest ning tavalise proteiinisisaldusega piimast koosnev viiesajakalorine hommikusöök või veelgi kaloririkkam hommikusöök. Viimane koosnes Belgia vahvlitest, siirupist ning jogurtist. Iga nädala lõpus pidid osalejad täitma küsimustiku oma isu kohta. Noorukid läbisid ennelõunati ka fMRI uuringu, analüüsimaks aju reageeringuid muutunud menüüle.

Tulemustest selgus, et viimase kahe variandi kasuks otsustajad tundsid hommikul vähem nälga ja enam täiskõhutunnet. fMRI andmete võrdlus näitas aga, et süües korralikult hommikust väheneb enne lõunasööki aju nende piirkondade aktiivsus, mis tekitavad meis iha söögi järele. Võrreldes hommikuti tarbitud proteiinikoguseid, võib aga järeldada, et näljatunne on seda väiksem, mida rohkem proteiini hommikul tarbitakse.

„Tervisliku ning proteiinirikka hommikusöögi juurutamine on üks lihtne strateegia snäkkide asendamiseks, sest hommikusöök tekitab kestva täiskõhutunde,“ sõnas Leidy. „Nälja peletamiseks söödakse enamasti einete vahel snäkke, mis sisaldavad peaaegu alati rohkelt suhkrut ning rasvaineid, lisades dieedile ohtralt lisakaloreid. Meie uuringu tulemused pakuvad proteiinirikka hommikusöögi näol välja võimaliku lahenduse söögiisu kontrollimiseks ning noorte seas leviva ülesöömise pidurdamiseks.“

Artikkel ilmus hiljuti ajakirja Obesity võrguväljaandes. Uuringut rahastas Rahvusliku Tervise Instituut (National Institutes of Health).

Allikas: sciencedaily.com

loe ja kommenteeri