Toidud, mis muudavad su näljaseks 02 Apr

Kõik toidud võivad pakkuda su kehale „kütust“, kuid see kütus ei pruugi alati olla sama puhas.  Täiskõhutunde tekkimine sõltub nii hormonaalsetest kui mehaanilistest faktoritest. Seda, kuidas meie magu annab pärast sööki ajule teada, et ta on endiselt näljane, on alles üsna vähe uuritud. Mõned asjad on siiski selged: proteiin pakub rohkem rahuldust kui karbohüdraadid ning mõned toidud tekitavad teistest väiksema täiskõhutunde. Siit viis näidet toitudest, mis sinu isusid rahuldada ei suuda.

 

Leib

 

2013. aastal ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition  avaldatud uuringust selgub, et rafineeritud karbohüdraadid võivad jätta isu rahuldamata. Selle põhjuseks on kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, mis viib veresuhkru esmalt lakke ja langetab seejärel väga madalale. Uurijad spekuleerivad, et see protsess ei tekita mitte üksnes nälga, vaid võib aktiveerida tasukeskused ajus, mistõttu tekib isu eelkõige valmistoidu järele.

 

Hiina toit

 

Hiina toitudele lisatakse tavaliselt kemikaali, mida kutsutakse lühendadult MSGks. See kemikaal rikastab maitset, kuid tekitab ühtlasi isemoodi jo-jo efekti. Sussexi ülikooli teadlased avastasid, et inimesed, kes sõid MSGd sisaldavat toitu, olid pool tundi pärast einestamist vähem näljased, kuid tund aega hiljem oli nende isu hüpanud lakke. Põhjus on siiani ebaselge, kuid arvatakse, et MSG muudab toidu maitse nii meeldivaks, et maitse kadudes tekib vastupandamatu isu.

 

Veepõhised proteiinijoogid

 

Veega segamine ei paku kunagi sama rahuldust nagu piimaga segamine. Erinevaid proteiinijooke maitsnud mehed tundsid märgatavalt vähem nälga, kui nad jõid paksemat, kreemjamat ning karbohüdraatiderikkamat segu. Uurijad usuvad, et inimesed seovad paksu tekstuuri ning kreemja maitse, mis omakorda viitab suuremale rasvasisaldusele, täis kõhuga. See tekitab ühtlasi rohkem rahuldust.

 

Tume šokolaad koos meresoolaga

 

See võib olla maitsvaim kombinatsioon, mida sa oled elus proovinud, kuid täpselt nagu soolapulkadega, mis on pistetud maapähklivõisse, nii varitseb ka selle magusa ja soolase kombinatsiooni puhul oht, et neid võibki sööma jääda. Teadlased seletavad seda nii: magus ja soolane maitse seostuvad meile ellujäämisega, samas kui kibedat ja haput tajutakse mürgina. Suhkrus ja soolas leiduv rasv võib muuta need meie jaoks maitsvamaks, mistõttu ülesöömise oht on reaalne.

 

Alkohol

 

Joomine ei vähenda isu õige toidu järele. 2013. aastal tehtud uuringust selgus, et alkohol lisab igasse päeva keskmiselt 433 lisakalorit. Samas sõltub alkoholi mõju söögiisule sellest, kui palju seda juua. Ühendkuningriikide teadlased avastasid, et kaks jooki suurendasid märgatavalt toidukoguseid. Ilmselt muudab alkohol toidud meie jaoks maitsvamaks, samas unustame purjusolekus ohud, mida liigsöömine võib tekitada.

 

Allikas: http://www.menshealth.com/

 

 

loe ja kommenteeri