Viis põhjust lihast loobumiseks (1) 11 Mai

Liharikas menüü hävitab meie tervist ja loodust, põhjustades kaudselt kliimasoojenemist ning põhjavee saastumist. Kuigi taimetoitlaseks hakkamine võib esmapilgul tunduda ekstreemse meetmena, pakume välja viis head põhjust, miks lihast loobumine – kasvõi osaliselt – võiks olla kasulik.

 

Teadlased ja doktorid on juba mõnda aega hoiatanud, et lihaga liialdamine suurendab küllastatud rasva hulka organismis, mis põhjustab omakorda erinevaid haigusi nagu südamehaigused, diabeet ja vähi erinevad vormid. Ühe uuringu kohaselt vähendab kõigest ühel päeval nädalas lihast loobumine kahjulike rasvade hulka 15 protsendi võrra. Samuti on uuringud tõestanud, et naistel, kes söövad vähem liha, on väiksem tõenäosus haigestuda rinnavähki. Põhjus: küllastatud rasv stimuleerib teatud tüüpi östrogeenitundlikke kasvajaid.

 

Lihatarbimine mõjub rahakotile laastavalt. Loomne proteiin maksab kolm korda rohkem kui taimne, mida on võimalik saada ubadest ja täisteratoodetest. Eelistades aeg-ajalt taimetoitlase menüü kasuks, säästad hulga raha. Värske liha asemel võiksid proovida ka konserve või kuivatatud tooteid, mida kasutatakse mõningate taimetoitude valmistamiseks. Need säilivad sahvris kaua, mistõttu saab neid allahindluste ajal suuremas koguses osta.

 

Lihavaba dieet mõjub hästi sinu vöökohale. Täisteratoodetest, maisijahust, kaerast, kartulitest, pruunist riisist ning ubadest koosnev dieet sisaldab vähem rasvaineid ja täidab paremini kõhtu. Nii vähendad päevast kalorihulka ja näljatunnet toidukordade vahel. Taimetoit sisaldab ühtlasi rohkem vitamiine ja mineraale, eriti kui retseptis domineerivad puu- ja juurviljad.

 

Üha rohkem on tõendeid selle kohta, et inimeste resistentsus teatud antibiootikumide suhtes on seotud sarnaste ravimite kasutamisega suurfarmides, kus neid antakse loomadele, et vältida haigusi ning kiirendada kaalukasvu. Looma- ja linnuliha koguste vähendamine võib tugevdada immuunsüsteemi, sest meie organism ei puutu kokku kahjulike kõrvalproduktide ning nakkushaigustega.

 

Kliimasoojenemine on ülemaailmne probleem, mille üle inimesed üle maailma juurdlevad. Kuidas saan mina midagi paremaks teha? Ameerikas teadlaste tehtud arvutustest selgub, et kui iga ameeriklane jätaks ühel korral nädalas liha söömata, siis oleks efekt loodusele võrreldav sellega, kui autode arv liikluses väheneks 8 miljoni võrra. Nii väheneb lihatootmine ja transport, st kasvuhoonegaasid tootmine üldiselt.

 

Keda eelnev jutt veenis ja kes sooviks ise oma lihasöömist piirata, see võiks oma menüüs pisut eksperimenteerida. Alusta mõne oma lemmikretseptiga ja proovi ise järele, kui lihtne on liha mõne tervisliku toiduainega asendada. Mehhiko köögi fännidel on näiteks imelihtne taco'de või burrito'de sees liha ubadega asendada.

 

Pizza puhul sobivad seened ja ananass asendama vorsti ja salaamit. Lemmikutest ei pea tingimata loobuma – ole loov ning katseta uusi, tervislikke alternatiive. Isegi väikesed muudatused võivad olla suure mõjuga nii sinu tervisele kui kogu planeedi heaolule.

 

Allikas: http://www.mydailymoment.com/

loe ja kommenteeri