Õige Happy Meal (1) 04 Sep

Kas oled stressis, viril ja väsinud? Meeleolu parandamiseks šokolaadikoogi või kaneelisaia ihaldamine on igati inimlik. Kui soovid süüa aga toitu, mis su päriselt õnnelikuks teeb, hoia end suhkrust väga kaugele, sest uuringud on näidanud, et saadud efekt on õnnetundele risti vastupidine. Ajakirjas The British Journal of Psychiatry avaldatud uuring näitas, et neil, kes söövad palju poolfabrikaate, on koguni 58 protsenti suurem tõenäosus depressiooni all kannatada. Suhkrurikas toit suurendab põletikuriski kehas, mis omakorda põhjustab depressiooni.

Samamoodi on olmeas toit, mis mõjub vastupidiselt, stimuleerides loomulike heaoluhormoonide seratoniini ning dopamiini taset. Enne järgmise peotäie kartulikrõpsude suhu panemist otsi pigem toiduaineid, mis panevad keha ennast stressivastaseid aineid tootma. Siit sulle nimekiri tervislikest toiduainetest:

1. Lõhe

Omega-3 rasvhappeid kutsutakse vahel imetoiduks ajule. Piisav kogus seda tervislikku rasva on hädavajalik aju normaalseks toimimiseks ning mälu- ja keskendumissuutlikkuse tagamiseks. Uuringud on näidanud, et depressioonis inimestel ei ole tavaliselt piisavalt omega-3 rasvhapet DHA. Tarbides päevas vähemalt 2 grammi kalamaksaõli, vähenesid uuringus osalejate stress ja uneprobleemid 50 protsenti ning suurenes ka nende seksiisu. Lõhe sisaldab külluslikult omega-3 rasvhapet, mis mõjub positiivselt ka meeleolule.

2. Kana ja kalkun

Valk ei ole vajalik mitte ainult lihaste ehitamiseks ning taastamiseks, vaid lihas leiduv aminohape türosiin mõjub meeleolu tõstvalt ja stressi maandavalt. Kana suur B12 vitamiini sisaldus mõjub kehale rahustavalt ning vähendab stressi.

3. Kaerahelbed

Oled märganud, et vähendades süsivesikute hulka toidus, muutud kergesti ärrituvaks ning meeleolu langeb? Või tunned stressis olles suurt isu just süsivesikute järele? See ei ole juhus, vaid sõltub sellest, et süsivesikud vabastavad insuliini, mis omakorda aitab ajul toota piisavalt serotoniini. Aga isegi kui saiake tekitab kohe rahuldustunde, ei ole tekkinud mõju pikk. Kohe kui veresuhkru tase taas normist allapoole langeb, muutud taas väsinuks, ärritunuks ning meeleolu langeb. Nipp seisneb veresuhkru ühtlasel tasemel hoidmises, siis on ka meeleolu stabiilne. Ideaalseks toiduks selle saavutamisel on kaerahelbed, mis sisaldavad külluslikult kiudaineid, mille tõttu keha töötleb neid kaua ning seepärast on ka seratoniini tootmine pikka aega stabiilne. Muuda harjumuseks pärastlõunaseks vahepalaks kausi jogurti söömine koos müsliga.

4. Tomatid

Peotäis tomateid salatile lisaks ning oledki rõõmsam. Nii näitab hiinlaste uurimus, milles need osalejad, kes sõid tomateid 2-6 korda nädalas, kannatasid 46 protsenti väiksema tõenäosusega depressiooni käes, kui need, kes sõid tomateid vaid korra nädalas. Saladus on tomatite punases värvuses, mis sisaldab lükopeeni.

5. Kõrvitsaseemned

Puista kõrvitsaseemneid salatisse ja pudrule. Need väikesed seemned sisaldavad nimelt palju magneesiumi, mille puuduse all kannatab enamik eurooplasi. Magneesiumipuudust tunneb ära lihaskrampide järgi. Samas aitab magneesium toota ka keha lõdvestavat dopamiini.

6. Kohv

Must kuld muudabki meeleolu paremaks. Teadlaste väitel piisab 2-3 tassist nädalas selleks, et vähendada depressiooni tekkimise riski 15 protsenti. Selle põhjuseks peetakse kohvi võimet muuta aju keemiat, sest kofeiinivaba kohv sama mõju ei avalda.

7. Täisteraleib

Ärrituvus, mentaalne väsimus, meeleolukõikumised ning langenud keskendumisvõime võivad kõik olla tsingipuuduse kõrvalnähud. Tsinki saab keha täisteratoodetest ning magustamata müslist.

8. Puu- ja juurvili

See, et puu- ja köögiviljad on tervislikud, ei ole mingi uudis. Fakt on aga see, et nende tarbimine võib vähendada depressiooni riski tervelt 26 protsenti. Selgitus on antioksüdantides ja foolhappes, mis paneb meid tundma, et suudame oma tundeid juhtida. Foolhapet soovitatakse just rasedatele, kuid ka kõikidel teistel on selle tarbimisest üksne kasu, sest foolhappe madal tase kehas on seotud depressiooniga. Foolhapet on palju spinatis.

9. Piim ja jogurt

Piimas on palju valku, kuid see on ka hea D-vitamiini alliks, mis aktiveerib seratoniini tootmise. D-vitamiini puudus, mille all kannatavad paljud eestlased, on seotud depresiooniga.

10.Marjad

Meenutavad kõige rohkem antioksüdante, mis kaitsevad keha vabade radikaalide eest. Viimased tekitavad kehas stressi ja põletikke. Marjamolekulid sarnanevad meeleolu stabiliseerivate ainete struktuuriga, mida kasutatakse tänapäeval mitmetes rahustites.

11. Šokolaad

Paljud meie hulgast teavad seda niigi. Kakao tõstab seratoniini ning fenüületülemiini taset kehas, mis tekitavad armumisele sarnanevat tunnet. Kahjuks ei kehti see iga šokolaadi puhul. Piimašokolaad sisaldab tavaliselt liigselt suhkrut ning lisatud piim takistab kehal omastada kasulikke antioksüdante. Kõige kasulikuma kakao leiad tumedast šokolaadist, mille magustamisel on kasutatud agaavisiirupit või kookospähkkli õli.

Meeleolu hoidmiseks väldi:

  • Poolfabrikaate ning valmistoitu, sest need sisaldavad palju lisaaineid, suhkrut, värvaineid, transrasvu, kuid väga vähe toitaineid. Lisaks teed neile ruumi tervisliku toidu arvelt.
  • Kõvaks praetud ja friteeritud toitu - suurendavad põletiku riski kehas, mis muudab su väsinuks, jõuetuks ning veelgi depressiivsemaks. Pika aja jooksul väheneb ka aju serotoniini tase.
  • Suhkur – muudab su hetkeks rahulikuks, kuid pärast seda, kui veresuhkur on tippu tormanud, langeb selle tase sügavikku ning taaskergitamiseks vajad veel rohkem suhkrut. Tekib suletud ring.

Allikas: http://aftonbladet.se

loe ja kommenteeri