Jäta maiustused eriliste hetkede jaoks (1) 03 Jaan

On olemas palju toiduaineid, mis sisaldavad suhkrut, näiteks karastusjoogid, mahlad, kompvekid, jäätis ja küpsetised. Need toidud sisaldavad palju energiat ja kaloreid, kuid minimaalselt kasulikke toitaineid.

Paljud lapsed ja noorukid söövad magustatud toite hommikueineks, näiteks magusate jogurtite, suhkruga kaetud hommikuhelveste ning näkside näol. Tarbides neid aga liigselt, tekib ülekaalu oht ning tulevikku silmas pidades mõjub see halvasti ka laste tervisele.

Keemiliselt ei ole vahet, kas suhkur on looduslik või tehislikult lisatud, kuid looduslikku suhkruga tooted sisaldavad ühtlasi rohkem toitaineid.

Mõned näited suhkrusisalduse kohta tavalistes toitudes, kuhu lisatakse suhkrut (selguse huvides on suhkru kogus antud suhkrutükkidena): 2 dl magustatud jogurtit = 5 suhkrutükki, 2 dl maisihelbeid = 1 suhkrutükk, 100 gr piimashokolaadi = 13 suhkrutükki, 2 dl joogijogurtit = 4 suhkrutükki, 2 dl mahla = 5 suhkrutükki, 100 gr kaalukomme = 13 suhkrutükki, 33 cl karastusjooki = 8 suhrutükki, 2 dl jäätist = 6 suhkrutükki, 1 tükk torti (125 gr) = 8 suhkrutükki.

Suhkrutükkidesse teisendatuna on suhkru kogused, mida igapäevaselt tarbime, üsna hirmutavad. Kas lubaksime endale puhtal kujul suhkrut sellises koguses süüa?

Põhjamaade toitumisteadlased leiavad, et kõige rohkem 10 protsenti päevasest energiakogusest võiks tulla suhkrust. Ühe kuni viie aastastele lastele tähendab see koos toiduga 7-9 suhkrutükki päevas, 6-12 aastastele 13-15 suhkrutükki päevas ning noorukitele vanuses 13-18 aastat 17-19 suhkrutükki päevas.

Lapse puhul seega üks karastusjook või üks jäätis, kuid sellisel juhul ei tohi enam ülejäänud toiduainetes suhkrut olla.

Seepärast tasub eelistada toite, milles ei ole suhkrut. Kommid, maiustused ja koogid teevad lapsed hetkeks erksaks, kuid ei täida kõhtu. Lisaks muutub laps seejärel kiiresti näljaseks ning väsinuks. Kui laps sööb päevas palju suhkrut sisaldavat toitu, ei ole ta kõhus enam ruumi tervislike toitude jaoks.

Karastusjoogid ja mahl on suhkur vedelal kujul. Nende tarbimine suureneb aga iga aastaga ühes ülekaaluliste laste arvukuse kasvuga. Magusad joogid ei tekita täiskõhutunnet, küll aga annavad küllaga kaloreid. Mahl ja karastusjoogid ei tohiks olla meie igapäevasel joogikaardil. Kõige parem jook on vesi, sest see võtab ära janu ega riku meie loomulikku toitumist.

Magusad joogid ja söögid halvendavad tervist, sh hammaste tervist ning tõstavad kehakaalu. Eelistama peaks vett ning loodusliku suhkruga toite nagu puuvilju, marju, köögivilju, juurvilju ning piima. Nii saab laps lisaks vajalikke toitaineid, vitamiine ja mineraale.

Heaks vahepalaks on näiteks võileib, piim ning puuvili - nii väldid ka suuremate söögikordade vahelist näksimist. Magusa puhul piisab selle söömisest ühel päeval nädalas, sest igapäevase toiduga saame peaaegu igaüks piisavalt suhkrut.

Soovitav on juba väikesest peale last magusaga mitte harjutada. Inimene ei vaja magusaid jooke ega liigselt magusaid sööke. Harjuta end järk-järgult magusakogust vähendama. Magusad söögid sisaldavad vaid liigselt kaloreid ja energiat, kuid vähe vajalikke toitaineid. Kui süüa iga päev piisav kogus puhtast toorainest valmistatud toitu, siis väga palju magusat päevamenüüsse ei mahugi. Las maiustused jääda väikeste eriliste hetkede jaoks, mitte osaks igapäevasest toidust.

Allikas: http://vardguiden.se

loe ja kommenteeri