Viis toitu, mida pidasid tervislikuks 22 Jul

Kas sööd tõesti nii tervislikult, nagu arvad? Siit sulle viis tavalist toitu, mida peetakse tervislikuks valikuks, kuid mis seda kahjuks ei ole.

1.      Looduslikud maiustused – „looduslik“, „looduslikud värvained“, „ilma suhkruta“ jne. Ehk müügiargumente on palju ning need tunduvad ka usutavad, kuid võivad lähemal uurimisel sisaldada siiski palju ebatervislikku. Ehk meie jaoks tundub sageli, et suhkur võrdub maiustused ning kui pakendil on „ilma lisatud suhkruta“ või „35% vähem suhkrut“, tundub see paljudele tervislikum valik.

See, et tootes on vähem suhkrut, ei tähenda, et see endiselt palju suhkrut ei sisaldaks. 35% millest? Võid alati kindel olla, et suhkur on tühi energiaallikas ehk süües saad vaid hunniku üleliigseid kaloreid, isegi kui valid „looduslikuma valiku“. Hea näide on kuivatatud banaanid, mis on tervislikkusest väga kaugel. Enamik variante on pistetud suhkru ja mee sisse ning praetud kookosrasvas.

2.      Sojapiim – oled hakanud ka eelistama sojapiima lehmapiimale? Ole ettevaatlik – on olemas paremaid alternatiive, kus sa ei riski oma keha mõjutavate soovimatute kõrvalmõjudega. Sojas on nimelt suures koguses östrogeenisarnaseid aineid, mis võivad negatiivselt mõjutada nii naiste kui ka meeste hormoonide tasakaalu.

Taani vähiliit soovitab naistel, kel on või on olnud rinnavähk, mitte tarbida toidulisandeid, mis sisaldavad isoflavonoide või juua suures koguses sojapiima.

Sojapiima leidub ka valmistoitudes, toidu- ja valgulisandites. Kui oled östrogeeni suhtes tundlik, väldi sojapiima tarbimist.

3.      Speltajahu – reklaamitakse kui väga tervislikku alternatiivi, kuid on vaid veidi tervislikum kui nisu. Määrav on täistera sisaldus. Eelista jämedamaid jahuvariante, sest tera sisaldab kasulikku koort, kiudaineid, valke ja vitamiine. Tera ise sisaldab aga peamiselt tärklist ja valku.

4.      Puuviljajogurt – enamik meist arvab, et puuvili ja jogurt koos on win-win olukord. Enamikul juhtudel see nii siiski pole. Enamik puuviljajogurteid sisaldab palju suhkrut ja rasva, peaaegu sama suures koguses nagu limonaad või magus dessert.

5.      Hommikusöögiküpsised – paljusid neist reklaamitakse kui kõrge kiudainete sisaldusega toitu, kuid kõik neist pole tervislik. Tooted sisaldavad sageli palju suhkurt, et aidata täisteratooteid seedida. Eelista selle asemel kaerahelbeputru piimaga. Maitsesta banaani, rosinate, datlite või mandlitega. Kui hommikul on rohkem aega, valmista köögiviljaomlett, sest see toidab hästi kõhtu ning on tervislik valik.

Iform.se

loe ja kommenteeri