Lõpp hilisõhtusele söömisele! 05 Aug

HEIDI HELGEM ELU: Suvel kaob paljudel kaalulangetajatel palavuse tõttu söögiisu, kuid kui kraadiklaas näitab juba madalamaid temperatuure ning kell tiksub õhtusse, hiilib nälg ikkagi ligi. Lisaks sellele toimuvad hubastel suveõhtutel grillimised, restoraniskäigud, pulmapeod ja muud ühised söömised.

Kuidas on selle kõige juures võimalik üldse kaalu jälgida ning oma isusid taltsutada? Alljärgnevad lihtsad nipid on meile küll teada, kuid väärivad kindlasti meeldetuletamist.

Kõik algab planeerimisest

Kui oled juba ette kindel, et hilisõhtul ei suuda Sa mõnele toidule „ei“ öelda, pead sa päeva jooksul lihtsalt vähem sööma. Et kalorid lõhki ei läheks, planeeri oma menüü ette ning ära unusta lisamast ka need toidud, mida sööd just õhtuti. Juhul kui sa oled minemas peole, jäta üks paras ports kaloreid varuks. Mina teen alati enne suurt pidu ka korralikult trenni, sest siis võin rohkem süüa, ilma et tunneksin süümepiinu. Kuna siis olen juba „õigel lainel“, on ülesöömist palju lihtsam vältida.

Enne joo, siis söö

Oota natukene, enne kui haarad toidu järele. Hinda oma näljatunnet realistlikult – äkki on tegemist hoopis januga? Joo klaas vett ja kümne minuti pärast otsusta uuesti, kas üht või teist toidupoolist on tõesti vaja. Mina joon õhtuti alati taimeteed. Sellest on saanud omaette traditsioon, mis signaliseerib mu ajule, et enam süüa ei anta. Toimib peaagu alati!

Toitu tervislikult

Õhtune söömine ei ole halb, kui valid tervislikud snäkid ja jälgid koguste suurust. Minu lemmikuteks on kujunenud järgmised kerged eined:

  • toored porgandid mandlitega
  • 150 g maitsestamata jogurtit
  • kohupiima-jogurtisegu kõrvitsaseemneõliga
  • 100 g kodujuustu
  • kaks näkileiba toorjuustuga, peale röstitud seemned
  • kurgi ja paprikaviilud dipikastmega
  • keedetud muna
  • roheline salat oliiviõliga
  • klaas piima

Ka pidudel on alati võimalik teha tervislikke valikuid. Küsi endalt, kas sul on ikka veel ühte grillvorsti või koogitükki vaja. Kui vastuseks on „ei“, jäta need söömata ning ole enda üle uhke!

Otsi endale tegevust

Kui oled päeval korralikult söönud ja õhtul tahad siiski midagi näksida, ei ole suure tõenäosusega tegemist tõelise näljatundega. Igavuse peletamiseks ja õhtuse söömise vältimiseks on erinevaid võimalusi: loe raamatuid või ajakirju, mängi oma koduloomaga, tee õues üks väike jalutuskäik, korista tuba või helista sõbrale. Mulle meeldib õhtuti järgmist päeva ette planeerida. Mõtlen korralikult läbi, mida kavatsen süüa, millist trenni teha ning millised kohustused vajavad täitmist. Nii olen alati üpris positiivselt meelestatud ja ei jõua hommikut ära oodata – öö möödudes saab ju nagunii jälle süüa!

Veel paar nippi...

  • Pärast õhtusööki pane köögiuks kinni ning ära üldse enam vaatagi külmkapi poole!
  • Pese hambaid! Nii arvab su aju, et kohe minnakse magama.
  • Söö korralikult hommikust! Kui oled harjunud hommikusöögi vahele jätma, võib põhjus olla selles, et sööd õhtuti liiga hilja ja palju korraga. Ürita ühel õhtul tühja kõhuga magama minna ja sa näed, et hommikul ON sul söögiisu! Nii toimides peaks õhtuti söögiisu jälle väiksem olema.
  • Küsi oma perekonnalt toetust! Minu kaaslane sööb alati enne magamaminekut viimase eine ning seda pealt vaadata on suhteliselt raske. Ütle oma partnerile, et ta võiks õhtuti sinu nina all söömise lõpetada.
  • Kui korraldad ise õhtuseid pidusid, alusta varem! Nii saad õhtusööki nautida oma tavapärasel kellaajal.

____________________________________

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri