Riigi abiga ülekaalust vabaks 19 Dets

HamburgerRämpstoidu maksustamine, jalgratastel madalam käibemaks, värsketele diabeetikutele tasu maksmine, kui suudavad end tervena hoida – need on Austraalias avaldatud tervise ja ülekaalu strateegiad.

Professor Garry Egger, originaalne ja loominguline teadlane, kes oskab pakkuda ebatavalisi lähenemisi, on pakkunud uusi ja huvitavaid lahendusi ülekaalu ja ebatervislike eluviiside probleemidele. Mõned tema ettepanekutest:

1. Rämpstoidu maksustamine
Suure rasva ja suhkrusisaldusega toidu maksustamine pole uus mõte. Limonaadidel on kõrgem maks juba paljudes maades, kuid sageli ei tea kliendid, kuhu nende limonaadide ja maiustuste eest kogutav kõrgem maks läheb. Nimetatud raha peaks kasutama tervislike eluviiside viimiseks rahva hulka.

2. Maksta tasu värskelt haigestunud diabeetikutele, kui nad suudava hoida end tervena
Täiskasvanute, kes põevad teise tüübi diabeeti, kliinilises pildis on tavaliselt metaboolne sündroom ja ülekaal. Sellel värskelt haigestunud diabeetikul, kes suurendab oma füüsilist aktiivsust ning langetab kehakaalu, on 90% võimalus pääseda teise tüübi diabeeti haigestumast.

Eggeri ettepanek on varajase diabeedi haigestumisel paigutada teatud summa nende pangaarvele, mida kontrollitakse ametivõimude poolt. Kui järgmistel kontrollidel on veretesti tulemused paranenud, makstakse tagasi hoiusumma 5-20% suurema summana. See võimaldab võita kõigil, sest diabeetikute ravi on riigi jaoks tunduvalt kallim ning ka patsient võidaks enda tervena hoidmisest.

3. Süsihappegaasi piirangud
Süsihappegaas on seotud rasvumisega üsna mitut moodi, olles omal moel ebatervisliku elustiili indikaator. Iga ühiskonna liige saaks oma isikliku kaardi, kust arvestatakse maha kõik süsihappegaasi tarbimised. Limiidi mitte kasutamist on võimalik vahetada raha vastu ja vastupidi. Kui inimene ei saa hakkama limiidiga, võib osta endale täiendavalt rasvumist edendavat elustiili süsihappegaasi pangast.

4. Jalgrattaga sõitmine odavamaks ja mugavamaks
Juba praegu on võimalik ergomeeterratastega hoida käigus televiisoreid, kuid lisaks sellele peaks soodustama tavalist jalgratta kasutamist nagu näiteks jalgratta kasutamine tööreisideks maksuvabaks. Lisaks jalgratta kasutamise mugavamaks tegemine linnades ja asulates. Näiteks Hiinas oli jalgrattaga sõitmine tavaline liikumisviis mõned kümnendid tagasi, kuid tänapäeval on suurlinnade kesksetes osades ratastega liikumine keelatud, sest rattad takistavad luksautode sõitmist.

Tervislikkust mõjutavad tegevused ühiskonnas, mis Eggeri arvates töötavad või ei tööta:
EI TÖÖTA
• Elustiilikoolitused (minimaalne ¬efekt)
• Vaba aja veetmised pärast kooli (kosmeetiline mõju)
• 10 000 sammu päevas (ebareaalselt kõrge nõudmine)
• Toidupüramiid (enamik inimesi pole sellest kunagi arugi saanud)
• Sekkumine ühiskonna tasandil (lühiajalised mõjud)

TÖÖTAB
• Seaduse muutmine (suitsetamise keelamine teatud kohtades)
• Joobe kontroll liikluses (vähem õnnetusi)
• Turvavööd ja jalgrattakiivrid (selge positiivne mõju)
• Turvalisemad ravimid (vähem tõsiseid kõrvalmõjusid)
• Väiksemad võimalused suitsetamiseks (reklaamid, maksustamine, suitsuruumid)

Allikas: Lakartidningen.se

loe ja kommenteeri