Alkohol võib põhjustada kaalutõusu 25 Nov

Foto: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net

Kuigi mõõduka alkoholi tarbimise mõju kehakaalu tõusule on küsitav, on alkohol organismile siiski küllalt kaloririkas „toit“, mis suuremates kogustes võib suure tõenäosusega teie kehakaalu tõsta.

Alkoholi kogus, mis ühe inimese kehakaalule ei avalda mingit mõju, võib teise jaoks olla märkimisväärne kehakaalu tõusu riskitegur. Inimestevahelised erinevused võivad siin olla väga suured ning sõltuvad hulgast erinevatest teguritest, alates soost ja kehakaalust, inimese tervislikust seisundist, joomise sageduse ja alkoholi ainevahetusega seotud ensüümide genotüübini.

Suurem jooming, rohkem kaloreid

See on aga selge, et suurem jooming annab palju kaloreid ning seostub seetõttu ka kehakaalu tõusuga. Keskmise suurusega klaasitäis veini (175 ml) sisaldab umbes 125 kcal ja pudel veini (750 ml) üle 500 kcal ehk niisama palju kui näiteks juustuburger ja keskmised friikartulid. Juues iga päev 2-3 alkoholiühikut, võib kehakaal aasta jooksul tõusta ligi 10 kg võrra, sest alkoholist saadavad kalorid lisanduvad igapäevasest toidust saadavatele kaloritele.

Alkoholi juues kaldutakse eelistama rasvasemaid toite!

Ühes katses (Westerterp-Platenga jt, 1999) hinnati 30 minutit enne lõunasööki joodud õlle või veini mõju söödava toidu kogusele. Tulemuste põhjal sõid enne sööki alkoholi tarvitanud inimesed lõunasöögi käigus keskmiselt 20% rohkem kaloreid kui oma alkoholivabadel kontrollpäevadel. Lisaks oli minutis söödud toidu kogus oluliselt suurem, söömisele kulutatud aeg pikem ning täiskõhutunne saabus ajaliselt hiljem.

Alkoholi söögiisu suurendav toime võib olla tingitud sellest, et alkoholi toimel glükogeeni tootmine maksas väheneb ja nii langeb ka veresuhkru tase. Samuti sellest, et vaimsed ja emotsionaalsed pinged vähenevad ning inimesed söövad alkoholi juues kauem, sest tähelepanu ja kontroll on vähenenud.

Kuidas vähendada kalorite hulka?

Alkoholist pärit kalorite hulka saab vähendada mitmel moel. Kõige tervislikum soovitus on asendada alkohoolne jook millegi muuga, näiteks tavalise vee või mineraalveega või lahjendada alkoholi madala kalorisisaldusega jookidega.

Soovitav on enne alkoholi joomist kõht täis süüa, ennekõike väherasvast, kuid valgu- ja süsivesikuterikast toitu. Vähendage koguseid – pooleliitrise pudeli või purgi asemel osta väiksem, näiteks 0,33 l kogus. 0,5 l õlle asemel joo näiteks väike klaas veini. See sisaldab oluliselt vähem kaloreid kui õlu.

Uuri välja, kui palju Sa tegelikult jood alkokalkulaatori abiga – http://www.alkoinfo.ee/kalkulaator/

Allikas: Tervise Arengu Instituut

loe ja kommenteeri