Eksperdid: Eestlane peaks jooma rohkelt rohelist teed 01 Jun

Eesti elanikel soovitatakse tervise ja ilu hoidmiseks lisada igapäevasele toidusedelile neli tassitäit rohelist või valget teed, selgub tervise-, toitumis- ja iluekspertide hiljutisest küsitlusest.

A.W. Olsen & Partner läbi viidud Baltimaade tervise-, toitumis- ja iluekspertide küsitluse käigus selgus, et rohelise ja valge tee joomine on Eesti elanikele soovitatav eelkõige veresoonkonna haiguste esinemise kõrge taseme ning suure suitsetajate arvu tõttu. Roheline tee sisaldab flavonoide – inimese tervisele positiivselt mõjuvaid bioloogiliselt aktiivseid taimseid ühendeid.

Eksisteerib hulk teaduslikke kinnitusi, et flavonoidid vähendavad riski haigestuda veresoonkonna haigustesse, parandades veenide ja veresoonte toimimist. Liptoni Teeinstituudi uurimused näitavad, et regulaarne teejoomine vähendab südamehaiguste, insuldi ja müokardi infarkti riski. Soodne efekt ilmneb, kui juuakse päevas kolm ja rohkem tassitäit teed.

“Eestis on südame-vereringehaigustesse haigestumine üsna kõrge, samuti suitsetatakse meil palju”, märkis Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli lektor ja toitumisteadlane Tiiu Liebert. Uuringud on näidanud, et tee, eriti roheline tee aitab leevendada südame-vereringehaigusi, mõjub riskigrupi inimeste tervisele soodsalt ning pikendab eluiga.

Positiivset efekti võivad kogeda ka kaalujälgijad. Liptoni Teeinstituudi andmetel ei sisalda suhkru ja piimata tee kaloreid. “Teed on kasulik juua neil, kes jälgivad kaalu ja piiravad suhkrutarbimist. Aasias läbiviidud uuringud näitavad, et katehiinirikas roheline tee aitab vähendada rasvaladestust, eriti taljepiirkonnas“, nentis Liptoni Teeinstituudi esindaja Solene Naveos. Tiiu Lieberti soovitusel siingi tuleks eelistada rohelisest teest valmistatud jooki, mitte aga toidulisanditena müüdavaid teeekstrakte.

“Roheline ja valge tee aitavad oluliselt kaasa kaalu langetamisele kuna nad kiirendavad ainevahetust“, lisas Eesti Kosmeetikute Liidu juhatuse liige Piret Kesküla.

Eesti eksperdid soovitavad juua kuni neli tassitäit rohelist või valget teed päevas. “Inimese keskmine ööpäevane vedelikuvajadus on 2,5 liitrit, millest kuni 1,5 liitrit tuleb otseselt erinevatest jookidest. Kui toidusedel sisaldab palju puu- ja köögivilja, väheneb ka veevajadus. 2-4 neli tassi päevas võib julgelt juua”, mainis Liebert.

Eksperdid soovitavad kasuliku joogi tarbimisega mitte üle pingutada. “Enamiku meile vajaminevast vajalikust vedelikust saame me toidust, seetõttu pole mõtet juua rohkem kui 3-4 tassi teed päevas. Internetis levivatel hirmujuttudel, et liigne rohelise tee joomine võib põhjustada fluoriidimürgistust ja fluoroosi, pole samuti alust”, rääkis Eesti Hambaarstide Liidu juhatuse liige Marek Vink, kelle sõnul mõõdukus on see, mis looduses tasakaalu hoiab.

Tee sisaldab vähem kofeiini kui kohv (umbes 50 mg portsjoni kohta, kohvil 50 mg). See annab inimesele energialaengu ega anna põhjust muretseda tervise pärast. “Ohutu kofeiinikogus päevas on umbes 38-400 mg, mis vastab ühele kuni kaheksale tassitäiele teele päevas“, märkis Solene Naveos.

Hea välimuse saavutamiseks tuleb tagada ka keha ja naha niiskuse tasakaal. “Kui vedelikutase organismis on piisav, siis väljendub see ka nahal. Vähe vedelikku tarbivate inimeste nahk on muuhulgas ka kuiv ning peenikeste kortsukestega kaetud”, ütles Piret Kesküla. “Soovitan asendada osa päevasest vedelikukogusest paari tassi teega just selle antioksüdantse toime poolest. Tänapäeval on olemas ka palju erinevaid dieete, mis baseeruvad rohelisel teel. Kuid kõike tuleb mõõdukalt teha, siis on ka tulemused kauakestvamad“ lisas ta.

Et saavutada maksimumefekt rohelise ja valge tee tarbimisest, tuleb teada, kuidas need sobivad kokku teiste toiduainetega. “Kuna tee sisaldab aineid, mis halvendavad raua ja kaltsiumi omastamist, ei ole soovitav rohelist teed juua koos piima või liha sisaldavate toitudega” nentis Tiiu Liebert.

Hambaarst märkis, et suhkruga teed võib juua vaid söömise ajal. “Kui suhkruga magustatud teed juua põhisöögikordade vahel, siis on juba tegemist hammastele kahjuliku tegevusega“, teatas ekspert.

loe ja kommenteeri