Halvimad põhjused spordiga tegelemiseks 17 Okt

Igaühel meist on omad põhjused enda liigutamiseks – kes tahab kaalust alla võtta, kes võistlustel osaleda ning kellele pakub sport lihtsalt suurt mõnu. Arvan, et iga põhjus on õigustatud, sest mõõdukas trennitegemine on teadagi pika ja kvaliteetse elu üks põhikomponente. Siiski oskan omast kogemusest öelda, et mõned põhjused on motiveerivamad ja tervisele kasulikumad kui teised.

1. Teed trenni, sest tunned ennast paksuna.

Usun, et paljud meist on läinud spordiklubisse vaid seetõttu, et eelmisel õhtul sai hea ja paremaga üle pingutatud. See raske tunne kõhus on tohutult ebameeldiv ning mõtleme, et miks ikka oli vaja nii palju süüa. Me tunneme ennast süüdi ning otsustamegi trenniga kõik tasa teha. Enesele märkamatult karistame oma keha intensiivse trenniga, mis võib viia tõsisema söömishäireni.

Parem põhjus: tee trenni, et tunneksid ennast paremini.

Unusta eelmise õhtu söömine, ju sul oli seda vaja! Selle asemel, et ennast raske trenniga piinata, keskendu oma enesetundele. Kui teed sporti ning tunned ennast energilisena ja tugevana, saad aru, et oma keha liigutamine on midagi palju enamat kui lihtsalt kalorite põletamine.

2. Teed trenni, et süüa ükskõik mida.

Kui su ainuke motivatsioon treenimiseks on see, et saaksid piiramatult rämpstoitu süüa, siis oleks aeg oma prioriteedid ümber mõelda. Jah, kui liigutad ennast rohkem, võid kaalust juurde võtmata rohkem süüa, aga teadagi on kõiki neid kaloreid sisse süüa palju lihtsam, kui neid jälle ära põletada. Lisaks sellele ei suuda trennitegemine mitte kunagi heastada ühekülgset ja vitamiinidevaest toitumist. Mõtle oma tervisele!

Parem põhjus: tee trenni, et saaksid endale aeg-ajalt lubada oma lemmiksööki.

Toitu võimalikult mitmekesiselt ning ära ürita halvemaid toiduvalikuid trenniga heaks teha. Kui liigutad ennast iga nädal piisavalt, siis ei pea sa nagunii muretsema iga söödud kilokalori pärast ja saad mõõdukalt nautida oma lemmikmaiustusi.

3. Teed trenni, et probleemidest kõrvale hiilida.

Tean omast käest, et näiteks jooksmine leevendab küll suurepäraselt stressi, kuid probleemide eest põgenemine võib hoopis häda kaela tuua. Trennitegemine üksi ei lahenda probleeme, sa pead nendega otseselt tegelema.

Parem põhjus: tee trenni, et elu tagasilöökidele paremini vastu astuda.

Palju parem on minna jooksma selleks, et saaksid probleemide üle pikemalt järele mõelda ning neile lahendusi otsida. Pärast trenni on sul pea selgem ja meel rõõmsam, mis annab sulle probleemidega tegelemiseks jõudu juurde.

4. Teed trenni, et kaalust alla võtta.

Loomulikult on ka see enda liigutamiseks hea põhjus, kuid pikemas perspektiivis võib motivatsioon ära kaduda, kui oled oma ideaalkaalu juba saavutanud.

Parem põhjus: tee trenni, sest see on sinu jaoks hea.

Jällegi, mõtle oma tervisele! Näiteks mina olen oma treeningplaani võtnud võimlemise, eelkõige kõhu- ja seljalihaste tugevdamise, sest äkki suudan ära hoida seljavalud, mis vanemaks saades hakkavad paljusid meist kimbutama. Kaalulangetamisele ei aita võimlemine just kuigi palju kaasa, kuid minu üleüldisele füüsilisele vormile ning tervisele küll ja küll!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri