Ilma näljatundeta söömine 27 Jul

Kes meist poleks lugenud või kuulnud soovitust, et sööma peaks väikestes kogustes iga kolme tunni tagant. Kuna kaalulangetamise juurde kuulub ka oskus planeerida oma toidukordi, siis on meil tihti kõik need toidukorrad täpselt päeva peale ära jaotatud. Mina olen nii toiminud juba viimased kolm aastat ning nüüd on mul tekkinud probleem – ma söön isegi siis, kui tegelik näljatunne puudub.

Miks on see halb? Omast kogemusest võin öelda, et kui pikka aega oma keha signaale ignoreerida ning kellaaja, mitte oma vajaduste järgi süüa, siis mingi aja pärast keha neid õigeid signaale enam ei saadagi. Nii olen ma kogu aeg sellises vahepealses olekus – mul pole kunagi kõht tõeliselt tühi ega ka tõeliselt täis. Ma ei saa aru, millal tekib vajadus söögi järele ning millal peaksin söömise lõpetama.

Lisaks sellele olen pannud tähele seda, et ma olen hakanud nii-öelda söögi nimel elama. Ma tean, et kell 13 ma TOHIN süüa ja lausa PEAN sööma, ning siis ma näiteks tegelengi nii kaua muude asjadega, kuni „õige“ aeg on käes. See on ju tegelikult tobe, sest äkki mul mõnel päeval polegi nii vara kõht tühi, kuid mõnel teisel päeval tahan juba kell 12 midagi hamba alla pista. Päevad ja nädalad on erinevad ning seda peaks inimesed tegelikult tunnetama.

Muidugi on kindlatel kellaaegadel söömisel ka omad plussid. Nii varustame oma keha regulaarselt energiaga ning hoiame oma isud ja tujud kontrolli all. Lisaks sellele sööme me lõppkokkuvõttes võibolla isegi vähem ja tervislikumalt kui inimesed, kes oma toitumisele sellest aspektist tähelepanu ei pööra.

Ma ei tahagi öelda, et me peaks nii kaua söögiga ootama, kuni näljatunne meil nägemise silme eest võtab. Pigem tahaksin inimestele meelde tuletada, et kaalulangetamine ei ole ainult planeerimine ja numbrite järgi elamine, vaid ka oma keha kuulamine ning õigete signaalide austamine. Ka mina üritan oma probleemiga tegeleda, et ma oma sisemise „masinavärgi“ jälle õigesti tööle saaksin. Arvan, et nii on elu palju lihtsam ja nauditavam.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri