Kaaluabi toitumisnõustaja vastab kasutajate küsimustele 28 Sep

Soovid nõuandeid selle kohta, kuidas oma toitumis tervislikumaks muuta. Kaaluabi toitumisnõustaja Kaja Maantoa vastab meeleldi meie kasutajate küsimustele.

Olen „noor“ pensionär, nagu arvata võib - ülekaaluline… Olen südamehaige ja vähese liikumusega, sest süda ei talu koormust. Pärast maksude maksmist jääb pensionist elamiseks vähe raha. Kas on väikese summa eest sobivat dieeti, mida saaksin järgida? Ise ei ole midagi leidnud.

Nõustun teiega täielikult, et toiduained on üleliia kallid ja kui raha napib, siis on igapäevase menüü koostamine veelgi keerulisem. Proovin jagada siiski mõningaid näpunäiteid, millest ehk kasu on:

1. Ostke hooajatooteid (juur-, puuviljad), sest need on kindlasti soodsamad ja ainuüksi erinevaid juurvilju kasutades ja neid mitmekesiselt valmistades saab teha väga erinevaid maitsvaid toite. Lisades näiteks porgandile teisi köögivilju ja puljongikuubiku, valmib maitsev püreesupp. Haudepotis võid koos piimakastmega valmistada kaalikaid, lisades juurde pisut sinepit ning süües kõrvale keedukartulit. Leivataignasse saab lisada porgandit. Miks mitte proovida erinevaid toorsalateid porgandist, mida võib täiendada õunte, kaalika või minu lemmiku, sidrunimahla, rosinate ja päevalilleseemnetega.
2. Tehke rohkem toitu, et see seejärel külmutada (kui on sooduspakkumises näiteks kana, saab valmistada mitmeid maitsvaid ja tervislikke toite), siinkohal aitab retseptiraamatute lehitsemine või kokandusele pühendatud veebilehed, näiteks nami-nami.ee, kust leiab kindlasti retsepte, mille koostisained pole liialt kallid. Alati on võimalik koostisaineid asendada või ära jätta, teinekord sünnib nii hoopiski maitsvam ja huvitavam roog.
3. Parim viis toiduvalmistamiseks on hautamine, keetmine, ahjus küpsetamine. Praadimine võiks jääda nn pühapäevaroogade valmistamiseks.
4. Võimalusel tehke ise sügisel sisse marju, seeni ja aiasaadusi. Nii tuleb soodsam ja nad on talvehooajal heaks lisandiks põhiroale. Tihti leidub inimesi, kel on saagikorjamisest jäänud üle liigselt kõrvitsat, baklazaani, õunu ja nad on väga rõõmsad, kui saavad need kellelegi ära anda.
5. Kui vähegi jaksu jätkub, siis võiks päevas katsuda pisutki jalutada, valides selleks just endale sobiva tempo. Korraga ei pea ette võtma pikki distanse - ka lühike jalutuskäik värskes õhus on täiesti piisav.

NB!
Kui mureks ülekaal, soovitan oma päevaseid kcal jälgida, et need ei ületaks soovituslikku kogust.
loe ja kommenteeri