Kahe kuuga 10 kilo! (9) 19 Apr

EDULUGU: Kui Tripskiisu novembri algul Kaaluabiga liitus, võttis ta eesmärgiks saada lahti 10st titekilost. Uskumatu küll, aga juba uue aasta algul oli ta oma eesmärgi saavutanud!

35-aastane Jaanika Sillaste kaalub praegu veidi üle 55 kilo ning kõhnapoolsele noorele emale peale vaadates ei saa sugugi  aru, mida ta ülepea Kaaluabis teeb – seni on siin portreelugusid tehtud tunduvalt kopsakamate daamidega. Aga Jaanika kinnitab, et selline pilbas pole ta mitte alati olnud.  Kolmanda raseduse eel hakkasid müügisekretärina istuvat tööd tegeval Jaanikal kilod kogunema, nii et rasedusega arvele võttes oli kilosid juba  70 ning 9 kuud hiljem lausa 80! „Kuuma suvega oli see ikka hirmus tunne,“ meenutab naine nüüd õlgu väristades.

Pärast sünnitust mullu suvel  jäi kaal 69 kg peale pidama ning Jaanikale ei meeldinud enam endast ei pilte ega peegelpilti vaadata. Kolm tasuta proovipäeva Kaaluabis tõestasid naisele, et tema menüüs on lubamatult palju võileibu ja niisama näksimist. Siis ta otsustaski ennast käsile võtta.

Jaanika enne12.novembril alustas ta Tripskiisu nime all oma rasket teekonda kergema minani, kaaludes siis 66,3 kilo. Nagu algajatel ikka, möödusid esimesed nädalad kilo-pooleteise-kahe kaupa kaalu kaotades. Suuremad söömised nihutas Jaanika päeva esimese poole peale ja õhtuks jättis kergemad eined. Samas terve pere – mees ja 10-ning 14-aastased poisid – söövad korraliku õhtusöögi ikka siis, kui töölt ja koolist koju jõuavad.  Vanem poiss uurib  vahel huviga,  kuidas ja mida peaks sööma ning laseb huvi pärast ka enda  söödud toite päevikusse märkida, et näha,  kui palju kaloreid ta neist sai.

Eriliseks trennitegijaks Jaanika ennast ei pea, kuid pärast lume sulamist loodab siiski jälle rulluiskudele tõusta ja beebiga samuti suuremaid tiire jalutama hakata. Sellegipoolest kandsid Jaanika toitumismuudatused vilja ning juba jõuluks oli soovkaal peaaegu käes. Praegu tegelebki ta pigem oma kaalu säilitamisega 55 kg ringis. Samas, kui veel paar kilokest  kaoksid, poleks tal sellegi vastu midagi.

Kunagi proovis Jaanika oma päeva sööke ette planeerida, et õhtuks mitte kaloritega lõhki minna, kuid piskese beebi kõrvalt oli seda plaani väga raske jälgida. „Kui ikka kõht koriseb, siis tuleb midagi ampsata,“ teab Jaanika. Loomulikult püüab ta siis ampsata midagi, mis ei ole magus.

Jaanika soovitused:

  • Foorum ja duellitamine aitavad väga palju, sest kõik on nii positiivsed.
  • Ära loobu suurt millestki, kuid jälgi koguseid.
  • Valva, et toidust kõik vajalikud ained kätte saad.
  • Usalda oma sisetunnet – kui on millegi järele kange isu, siis järelikult  keha vajab seda ainet.
  • Eelista köögivilju – suppidena, ühepajatoiduna...
  • Säti, et söögikorrad oleksid võimaluse korral igal päeval ühel ja samal ajal. Eks tuleb kindlasti igasuguseid hetki ette ja siis proovi  lihtsalt seda, et kõht väga tühjaks ei läheks, sest pärast on juba äärmiselt raske end  taltsutada. Kotis võiks kaasas olla "erandkorraks" vajaminevaid ampsakaid  (müslibatoone, puuvilja).
  • Poest toitu ostma mine täis kõhuga, sest siis ei rända korvi ka igasuguseid mittevajalikke ampsakaid.
  • Kui kaal ei lange või hoopis tõuseb, katsu säilitada oma enesekindlus ja ära lase meelt norgu. Kurvana ja õnnetuna oleme ju valmis kergemini haarama lohutussöögi järele. Katsuda leida ka neist  negatiivsetest hetkedest midagi  positiivset.
loe ja kommenteeri