Kui stress teeb haigeks 21 Jun

Olen juba mitu korda kirjutanud sellest, kuidas tervislik eluviis ei tähenda minu jaoks mitte ainult tasakaalustatud toitumist ning trenni, vaid üldist tervislikku eluhoiakut: piisavalt und, korras suhteid ning enda keha ja vaimu eest hoolitsemist. Kuigi paljud meist üritavad seda praktiseerida, ei tule meil see alati täiuslikult välja. Mina näiteks jäin eelmisel nädalavahetusel haigeks ja seda arvatavasti suure koormuse tõttu koolis. Ma ei lubanud endale mitu nädalat mitte ühtegi vaba päeva, mis viis omakorda stressi ja haiguseni.

Ühes loengus võtsime eelmisel nädalal läbi Lazaruse stressiteooria, mille kohaselt on stress kestvate või korduvate ärritajate toimel tekkiv pingeseisund, mis väljendub raskustes kohaneda ümbritseva keskkonnaga ning millega toimetulekuks puuduvad sel hetkel vajalikud ressursid.

Need ärritajad võivad olla kas psühholoogilist või sotsiaalset laadi, või siis hoopis keskkonna poolt põhjustatud. Kas te teadsite näitek, et lärm on üks suurimaid stressi tekitavaid ärritajaid? Õppejõud näitas meile filmi, kus ühe Saksamaa suure lennujaama piirkonnas (Köln/Bonn) elavad inimesed kannatavad suure müra tõttu pideva stressi all ning pikaajaliselt kestnud stressi tõttu ka erinevate haiguste küüsis. See oli jube!

Minu puhul on aratavasti tegu stressiga, mis on iseenda tekitatud, sest ma tahan kõike liiga hästi teha, mistõttu kannatan endale seatud karmide nõudmiste all. See pole ju tegelikult halb, kui ma suudaksin stressiga toime tulla ning õigel hetkel puhata.

Kui ma aga endalt küsisin, mida stressi vastu võitlemiseks teinud olen, ei mõelnud ma midagi asjalikku välja. Millal ma lugesin läbi mõne hea raamatu? Millal läksin viimati lihtsalt „niisama“ välja jalutama? Millal võtsin ise ühendust inimestega, kes pakuksid mulle tuge? Vastus – liiga kaua aega tagasi, et mäletaksin.

Seda otsustasin ma muuta. Kaks päeva ei teinud ma mitte midagi muud peale oma lemmikajakirjade lugemise, muusika kuulamise ning niisama laisklemise. Ka trenn jäi haiguse tõttu ära. Ja teate mis? Haigusest on järele jäänud vaid väike köha ning ma tunnen ennast suurepäraselt.

Tahan kõikidele Kaaluabi liikmetele siinkohal meelde tuletada, et oma kehale ja vaimule tuleb mõnikord lihtsalt anda aega puhkamiseks. Ma tean, enamikul kasutajatest on pere, töö, trenn ja hobid, kuid kõige selle kõrvalt peab leidma aega ka iseenda jaoks. „Mitte midagi tegemine“ ei ole patt, vaid mõnikord lausa kohustus! Ainult siis suudate kõikidele katsumustele vastu astuda.

Olge terved!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri