Kuidas trenn enda jaoks kergemaks muuta? 02 Mai

Sa teed trenni ja pähe tikuvad negatiivsed mõtted: „Miks see nii raske peab olema? Millal see õudus ükskord lõpeb? Ma ei taha siin olla. Ma ei jaksa. Ma ei jõua“. Tuleb tuttav ette? Usun, et paljudki meist on kas rühmatrennis, jõusaalis, rattaga sõites, jooksurajal või kodus teleka ees treenides tundnud, et treenimine on raskeim tegevus maailmas. Ehk aitavad need nipid sul järgmine treening enda jaoks lihtsamaks muuta:

 

1.  Ära mõtle sellele, kui raske see on. Ühe mõtte peas pidev korrutamine võimendab seda veelgi – suure tõenäosusega pole asi üldse nii hull! Proovi endale hoopis sisendada, et sa suudad kõike, mida ette võtad: „Tänane trenn on kuidagi kerge. Ma tunnen ennast suurepäraselt! Mulle meeldib see, mida ma hetkel teen. See on nii väike osa mu päevast, küll ma hakkama saan. Natuke veel ja ongi trenn läbi!“. Nende julgustavate mõtete juurde kuulub ka naeratus. Isegi kui sa sunnid ennast läbi higi ja pisatate naeratama, usu mind, see aitab!

 

2.  Vii oma mõtted mõneks sekundiks mujale. Mõne eriti raske harjutuse ajal ürita millelegi muule mõelda, mis tekitab sinus positiivseid emotsioone. Minu jaoks on näiteks staatiline hoid ehk nn plank ääretult ebameeldiv harjutus. Proovin alati oma mõtted mõnele toredale sündmusele viia, et mu aju suurt pingutamist ei registreeriks. Töötab!

 

3.  Keskendu ühele sammule korraga. Kui juba treeningu alguses mõelda, et „appi, ma pean nüüd TUND aega trenni vihtuma“, siis loomulikult tundub see pikk aeg. Kui aga võtta üks harjutus, üks kordus, üks kilomeeter või üks intervall korraga, muutub trenn psühholoogiliselt hoopis lihtsamaks.

 

4.  Kiida ennast tubli töö eest. Kui oled näiteks esimesed viis trenniminutit edukalt üle elanud, sisenda endale, kui tubli ja äge sa oled! Kiida ennast iga pisikese sammu eest, sest nii oled motiveeritud edasi pingutama.

 

5.  Mõtle oma eesmärkidele. Miks sa seda teed? Kas sa tahad kaalust alla võtta? Kas sa tahad paremas vormis keha? Kas sa tahad mõnest jooksuvõistlusest osa võtta? Kas sa tahad elu lõpuni aktiivne olla? Visualiseeri ennast trenni ajal täpselt nii saledana, ilusana, sportlikuna ja aktiivsena, kui süda soovib. Kujutluspildil on suur jõud, mis aitab sul ka kõige raskematest trennidest võitjana välja tulla.

 

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri