Leia enda jaoks õige treeningstiil! 02 Aug

Kuulen inimeste suust päris tihti lauset „mulle lihtsalt ei meeldi sporti teha". Vale! Ma olen üpris kindel, et iga inimese jaoks on olemas liikumisviis, mida ta naudib ning mis pakub talle rahulolu. Loomulikult ei ole näiteks jooksmine igaühe lemmikala, kuid see ei tähenda et tantsimine või pallimängud sulle meeldida ei võiks. Ka spordiklubides pakutakse rühmatrenne igale maitsele ja isegi ekstreemsport muutub tavainimestele järjest ligipääsetavamaks. Kuidas siis leida enda jaoks see treeningstiil, millega tegelemiseks ei pea ennast sundima?

 

Ma arvan, et selle „õige“ spordiala leidmiseks võib kuluda aastaid, isegi aastakümneid, kusjuures lemmikud võivad aja jooksul muutuda. Näiteks mulle meeldis lapsena väga ujumine ja suusatamine, teismeeas käisin peamiselt jõusaalis ja rühmatrennides, kuid nüüd olen leidnud enda jaoks jooksmise ja jalgrattasõidu. Just jooksmine on minu puhul liikumisviisiks, millega tegelen nii suure heameelega, et ma ei pea trenni vahele jätmiseks vabandusi leidma, nagu varem seda tihti tegin.
 
Järgmised kolm nõuannet aitavad sind oma uue lemmiku leidmisel:
 
1. Ole julgem!
 
Sa ei saa kunagi teada, milline spordiala sulle sobib, kui sa midagi järele ei proovi. Jäta kõik hirmud koju, võta oma julgus kokku ning katseta iga nädal midagi uut. Külasta oma spordiklubis näiteks rühmatrenni, mida oled juba ammu tahtnud proovida. Eelmisel nädalal käisin esimest korda BodyBalance‘is ja olin väga meeldivalt üllatunud, kui tõhus see treening on. Lähen kindlasti veel!
 
2. Küsi abi!
 
Paljude spordialade puhul on esmalt vaja tehnika selgeks õppida, et tegevusest mõnu tunda saaks. Näiteks ujumine hakkas mulle meeldima alles siis, kui „õigesti“ ujuma õppisin. Kahjuks on omapäi õppimine tihtipeale väga vaevarikas ja seetõttu soovitan alati küsida oma sõprade või tuttavate käest nõu ja nippe, kes selle spordialaga juba aktiivselt tegelevad. Professionaalsete treenerite käest abi küsimine on muidugi veelgi parem.
 
3. Ära anna kohe alla!
 
Mina olen enda juures täheldanud, et enne kui üks spordiala või rühmatrenn mulle tõsiselt meeldima hakkab, pean sellega enne vähemalt paar kuud tegelema. Näiteks jalgrattaga sõitmine oli minu jaoks alguses väga raske ja ebameeldiv, kuigi tänu jooksmisele olin juba päris heas füüsilises vormis. Kui olin paar korda sõitmas käinud, suured tõusud üle elanud ja ratta seljas paremaks muutunud, muutus rattasõit
minu jaoks nauditavaks. Oleks ma pärast esimest korda alla andnud, oleksin hetkel ühe lemmiku võrra „vaesem“.
 
Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.
loe ja kommenteeri