Soovitused kaalulangetamiseks, mis minu puhul ei toimi (2) 27 Jun

Kui sooviks on kaalust allavõtmine ning söömisharjumuste muutmine, siis üritame tavaliselt hankida võimalikult palju infot, mis meid aidata võiks – me loeme erinevaid raamatuid, sirvime terviseajakirju ja uurime internetis kaalulangetamisega seotuid veebilehekülgi. Igal pool leidub nippe ja soovitusi, mida järgides peaksime justkui võluväel kaalu kaotama. Nii lihtne see kahjuks ei ole, sest inimesed on erinevad.

Toon teieni need soovitused, mis kindlasti paljude teiste puhul töötavad, kuid minu puhul mitte. Miks ma seda teen? Tahan näidata, et iga inimene peab ENDA jaoks leidma selle õige strateegia, mis teda kaalulangetamise teekonnal aitab, sest kõik standardsoovitused ei pruugi igaühe jaoks sobivad olla.

1. Söö väiksemalt taldrikult.

See on vist küll üks kõige levinumaid nippe, mis peaks aitama meid vähem sööma. Kuigi ma tavaliselt kasutangi väiksemaid taldrikuid, siis mõnikord võtan just meelega suure taldriku, kuid portsjoni suurus jääb samaks. Miks? Suurelt taldrikult söömine tundub justkui „erilisem“ ning ma saan oma toidu niiöelda laiali laotada, mis omakorda muudab portsjoni visuaalselt suuremaks, kui see tegelikult on.  Nii tunnen oma einest suuremat rahuldust ja kõht saab kiiremini täis.

2. Käi täis kõhuga poes.

Mina lähen alati just tühja kõhuga poodi, sest nii hea on poes ringi jalutades mõelda, et poole tunni pärast olen juba kodus ning saan süüa. Seevastu tundub täis kõhuga poes käimine nii masendav, sest alles sai ju söödud. Pealegi, kui kõht on täis, siis on oht osta „midagi head“. Kui aga kõht on tühi, on minu jaoks ka  porgandid või salat väga ahvatlevad ja tavaliselt ostangi tervislikumaid toiduaineid.

3. Näljatunde tekkides oota 20 min.

Kui mu kõht on tühi, siis on see tühi! Miks ma peaksin veel ootama? Kui oma eine ära söön, siis saan jälle rahulikult teiste asjadega tegeleda. Ootamine teeb mu pigem närviliseks.

4. Magusaisu rahuldamiseks söö ainult tükike tumedat šokolaadi.

Minu puhul ei toimi see soovitus kohe üldse – kui võtan pisikese tükikese, siis tahan veel rohkem, süües ära terve šokolaaditahvli. Sellisel juhul on parem üldse šokolaad ostmata jätta ning magusaisu vähendamiseks tasakaalustatult toituda. Siiamaani töötab see väga hästi!

5. Söö iga 3 tunni tagant, kuid korraga vähem.

Kui nii tihti söön, siis on mul kogu aeg sama tunne – kõht pole ei tühi ega täis. Kunagi võtsin palju kiiremini kaalust alla aga just siis, kui sõin suure hommikusöögi ja lõunasöögi alles 6-7 tunni pärast. Nii jõudis tühja kõhu tunne tekkida ning peale söömist sai kõht tõepoolest täis. Kahjuks olen nüüd pideva näksimisega harjunud ning seetõttu mu keha enam ei annagi õigeid signaale, millal peaks sööma ja millal lõpetama. Mulle tundub, et nii on kaalust alla võtta palju keerulisem ja ülesöömise oht suurem.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri