Tee rohkem komplimente ja enesetunne paraneb! 14 Nov

Mulle tundub, et eestlased ei ole komplimentide tegemisega just väga lahked. Isegi kui tegemist on hea tuttava või sõbraga, on raske endast mõni hea sõna välja pigistada – uhkus ju ei luba! Võõrastele ei öelda üldse mitte midagi, rääkimata siis komplimentide tegemisest. Kuna õpin hetkel Saksamaal ja siin käiakse lahkete sõnadega veidi vabamalt ringi, olen ka ise hakanud oma mõtteid julgemalt välja ütlema. Tahan teile näidata, et komplimentide tegemine võib isegi kaalualandamisele ja treeningule kasuks tulla ning enesehinnangut tublisti tõsta.

Minu spordiklubis töötab üks naine, kes ei ole mulle kunagi väga sümpaatne tundunud. Ta ei ole nii sõbralik nagu teised teenindajad ning tema olekus on midagi üleolevat. Hiljuti tegi ta oma välimuses läbi totaalse muutumise ehk värvis oma blondid kiharad tumepruuniks. Mõtlesin endamisi, et talle sobib uus soeng lausa valatult! Samas tundsin endas kummalist vastuolu, sest tegelikult pole mul temaga just kõige soojemad suhted. Siiski otsustasin oma uhkuse alla suruda ning talle öelda, et tema uus juuksevärv näeb väga hea välja. Ta oli nii meeldivalt üllatunud ja muutus minu vastu otsekohe sõbralikumaks. Sellel päeval spordiklubist lahkudes valdas mind kummaliselt hea tunne, justkui oleks keegi hoopis mulle komplimendi teinud.

Mõnikord võib oma mõtete valjult välja ütlemine tuua kaasa tõepoolest selle, et saad isegi mõne komplimendi osaliseks. Näiteks tuleb mul meelde üks õhtu, mil rääkisin oma sõbrannaga riietest ja ütlesin talle, et ma kannaksin samuti pihavööd, kui mul oleks nii ilus keskkoht nagu temal. Minu sõbranna ütles mulle jälle, et mul olevat seevastu väga kenad jalad. Enne seda ei olnud ma mitte kunagi selle peale mõelnud, et üks osa mu kehast võiks kellegi jaoks nii-öelda kadestamisväärne olla. Arvan, et iga naine vajab mõnikord taolist objektiivset hinnangut, et enda keha tõeliselt armastada. Miks mitte siis ise algatajaks olla ning oma sõbrale või sõbrannale midagi head öelda!

Komplimente ei pea tegema ainult välimuse kohta. Tunnistan, et julgustavad sõnad minu töö, tegemiste ja saavutuste kohta mõjuvad veelgi positiivsemalt. Kui olen näiteks ülikoolis hakkama saanud eriti hea ettekandega ning keegi tuleb mulle seda ka ütlema, tunnen enda üle suurt uhkust. Samas, kui keegi teine teeb minu silmis midagi hästi, siis üritan talle sellest ka teada anda. Alguses on võibolla raske neid sõnu suust välja saada, aga hiljem teise inimese reaktsiooni nähes on endal samuti hea tunne.

Usun, et komplimentide tegemine on ka ülimalt motiveeriv. Ütle oma tuttavale, et ta on nähtavalt alla võtnud ja usu mind, siis julgeb ta sulle ka lõpuks ometi seda sama öelda. Lisaks sellele motiveerib see nii teda kui sind edasi pingutama, et olla ja jääda vastava komplimendi vääriliseks. Mulle mõjub see igatahes küll – kui mulle trenni ajal näiteks keegi ütleb, et mul on täna kohe „eriti hea hoog sees“, siis pingutan kindlasti veelgi rohkem kui muidu.

Niisiis, ärge olge komplimentidega kitsid!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri