10 nippi kõhurasvast vabanemiseks 14 Jun

Unistad lamedast kõhust, millega rannas kelkida? Järgnevad nipid aitavad vööpiirkonda saledamaks muuta.

1. Söö rasvast kala

Rasvane kala sisaldab palju kaloreid, kuid ka aineid, mis aitavad sul kaalust alla võtta. Omega-3 rasvhappe, D-vitamiini ning joodi omandamiseks on soovitav süüa nädalas vähemalt 150 grammi rasvast kala nagu lõhe, makrell, heeringas.

2. Piisavalt D-vitamiini

D-vitamiin on kõhurasva vähendamiseks väga tähtis, sest tal on oluline osa rasvarakkude toimimisel. D-vitamiini puudus takistab kehas talletatud rasva põletamist. Rasvane kala sisaldab ohtral D-vitamiini, kuid teised head allikad D-vitamiini hankimiseks on piim, juust, muna ning päike. Kui viibid päikese käes, toodab nahk ise D-vitamiini. Paljud naised ei saa piisavalt D-vitamiini ning seepärast on oluline seda meelde tuletada.

3. Söö puuvilju ja aedvilju

Uuringud on näidanud, et mida rohkem puuvilja ja aedvilja süüa, seda peenem on piht. Eriti tugevat mõju avaldavad köögiviljad naiste vöökohale, kuigi teadlased ei suuda veel seda põhjendada. Võimalik, et põhjuseks on puuviljades ja aedviljades leiduvad östrogeeni sarnased ained, mis aitavad rasva ühtlaselt kehale laiali jaotada. Söö päevas vähemalt 600 grammi aedvilju ja puuvilju.

4. Söö väherasvast liha

Valk, kuna selles leidub aminohappeid, on geniaalne kaalulangetusvahend, kusjuures see ei aita üksnes kõhul asuva rasva vastu. Valk stimuleerib ainevahetust ning kiirendab rasvapõletust. Kuna valk on ühe kalori kohta väga toitev, siis väheneb ka söögiisu.

5. Joo kohvi ja teed

Kohvis ja tees on palju aineid, mis aitavad vähendada kõhurasva. Kofeiin mõjub eriti hästi just kõhurasvale, milles rasvarakud on kofeiini vastu eriti tundlikud. Kõhurasva aitab vähendada ka rohelise tee joomine. Päevas võib juua kuni 8 tassi kofeiini sisaldavaid jooke (max kolm tassi kohvi).

6. Ära söö saia

Kahjuks. Saia jt valgest jahust toodete söömine on vastunäidustatud, sest seda rohkem rasva kõhule koguneb. Seega on soovitav jätta toidusedelist välja sai, valge riis, valgest jahust makaronid, paljud hommikusöögihelbed ning koogid ja küpsetised. Küll aga on kasulik süüa teraviljatooteid, mis on vähemalt 50% ulatuses täisterast nagu teraleib, täisterapasta ja kaerahelbed.

7. Vähenda kartulite osakaalu

Kui sööd kartulit igal õhtul, peaksid oma söömisharjumusi muutma. Uuringud on näidanud, et kõige suurem oht kõhurasva suurenemisele on neil naistel, kes saavad palju süsivesikuid kartulist. Vali kartuli asemel köögiviljad, tume riis või täisterapasta. Aeg-ajalt tasub kartulit siiski süüa, sest kaloriarvu silmas pidades tekitab kartul pikaajalise täiskõhutunde.

8. Joo veidi veini

Klaas veini toidu kõrvale vähendab kõhurasva. Selle põhjuseks võib olla alkoholi stressi leevendav toime. Stress omakorda langetab keha kortisoolitaset, aidates nõnda vähendada kõhurasva. Oluline on alkoholiga piiri pidada, sest suures koguses tarbides tekib vastupidine efekt ning rasv koguneb just kõhule.

9. Ära kasuta liigselt õli

Kasulikud rasvad on muutunud populaarseks. Kõhurasvast vabanemisel tasub aga meelde jätta, et liigne taimse õli tarbimine võib viia hoopis vöökoha suurenemiseni. Tervislikud õlid, näiteks oliividest ning teistest taimedest, on kasulikud nii südamele kui vereringele, kuid vaata, et kogused liiga suureks ei muutuks.

10. Tarbi vähem suhkrut

Mida rohkem suhkrut tarbid, seda ümaramaks muutub kõht, kahjuks. Seepärast väldi komme, kooke, magusaid karastusjooke, mahla ning teisi suhkruallikaid. Soovitav on pidada piiri ka puuviljajogurti ning ketšupiga, sest neis leidub samuti palju suhkrut.

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri