Surimi - mis see on? 03 Mai

valik surimi tooteidTARBIJA: On toiduaneid, mida me tahame süüa ja neid, mis on meile kasulikud. Surimi puhul on need mõlemad kriteeriumid täidetud. Ah et millest jutt? Loe lähemalt

Toitumisteadlase Reet Sinki sõnul tähendab sõna surimi jaapani keeles kala-hakkliha. Seda valmistatakse põhiliselt neist tursalistest, kellel on vähe liha ja palju luid, mistõttu tavalise kala kujul need inimesele ei meeldi. Jaapanlased aga lieutasid selliste kalade väga efektiivse kasutamisvõimalus ja panid tootele nimeks surimi. Jaapanis kasutatakse toodet erinevate kamaboko ja kala kastmete valmistamiseks. Hiinas kasutatatakse surimit frikadellide tegemiseks ning traditsioonilse subi geng koostisosana.

Mis toimub ja kus?

Kõige suuremad tootjadmaad on Ameerika Ühendriigid ning Jaapan, kuid ka Jaapan, Taimaa ning Hiina. Surimit valmistatakse vagest väherasvasest kalast, vahetule pärast püüki. Seega alustatakse protsessiga juba laevas, mil kala (mh, mintai, makrell, snuuk, sardiin, heeringas, paltus, ahven, heik, tursk jt) on maksimaalselt värske. 25-30% kalast kasutatakse ära surimi tootmiseks, aastas toodetakse ca 500-600 miljonit tonni surimit. 

Protsess ise on sõnadesse pandult selline: tooraine, valge väherasvane kala -> pesemine, filtreerimine -> hakkimine, pesemine -> vee eemaldamine -> konsentreeritud kalavalk ehk surimi.

Surimil on tegelikult eesti keeles ka oma nimi olemas - krabipulgad ehk makra, mis algselt tähendaski lühendit väljendist Matkitud Krabi. Niisiis on see toiduaine meile tuttav ja kasulikki. Kuid nüüd on meil võimalik seda veel mitmel erineval moel valmistada.

Kuid legend räägib, et...

Surimitoodete kohta levib mitmeid linnalegende. Siinkohal lükkame ümber neist kolm:

  1. Krabipulgad on ebatervislikud, tegemist on mingi nafta jääkproduktidest valmistatud massiga, mis on maitseainetega üle valatud. see on samaväärne viinerite ja kartulikrõpsudega. TEGELIKKUS: krabipulkade oluliseimaid koostisosi on surimi ehk kalahakkliha ehk konsentreeritud kalavalk. Surimi sisaldab hulgaliselt kasulikke ja kalalihale omaseid tervislikke mineraale ja vitamiine. Kuna suirmi ise on peaaegu maitsetu ja lõhnatu kalamass, valmistatakse sellest erinevaid tööteid, milledest tüüpilisemad on makra ja lumekrabi. Kvaliteetse krabipulga tunneb ära surimi sisalduse poolest ehk siis toode sisaldab 40-60% surimit. Lisaks surimile sisaldab toode jahu, muna ja maitseaineid. Maitsetugevdajaid nö õiges tootes ei ole.
  2. Kõik krabipulgad on ühesugused ja ühe maitsega. TEGELIKKUS: krabipulki saab liigitada premium, klassikalisteks ja madala surimisisaldusega toodeteks. Kõige suurem kalamassi sisaldus on premium-klassi toodetes. Need tooted on küll pisut kallimad, ent ka kvaliteetsemad.
  3. Krabipulgad teevad paksuks. TEGELIKKUS: Lumekrabi valmistatakse kõrge toiteväärtusega kalavalkudest ja toote rasvasisaldus jääb alla 0,5%. Seega on tegu rasvavaba tootega. Näiteks "Süües Terveks 2010" konkursi võitjaks valitud Vici Lumekrabis on surimisisaldus 51%, maitse- ja lõhnatugevdajaid ning säilitusaineid tootele lisatud ei ole.

Nami-Nami looja, hobikokk Pille Petersoo pakub välja rea põnevaid retsepte, mis peagi on Kaaluabi lugejatele-vaatajatele siinsamas lehel kasutamiseks üleval. 

loe ja kommenteeri