50+: trenn ja puhkus käsikäes 06 Dets

Ületades viiekümne eluaasta künnise, hakkavad endast valusalt märku andma puusad ja põlved, kuid seepärast ei maksa veel lõpetada enese liigutamist.

Kui sa ei saa piimatoodetest ning rasvasest kalast piisavalt D-vitamiini, siis tasub toidulisanditena tarbida kaltsiumi ning D-vitamiini, seda eelkõige luustiku pärast. Vanemate inimeste toidukogused on tavaliselt väiksemad, mistõttu tuleb hoolikalt vaadata, et toit sisaldaks piisavalt toitaineid. Jälgi, et saaksid piisavalt valku, mis on üks keha tähtsamaid toitaineid. Valku on lihas, kalas, munas ja piimatoodetes, aga ka sojas, ubades, läätsedes, pähklites ning seemnetes.

Selles vanuses tekib inimestel rohkem aega iseenda jaoks. Loodetavasti saad hakata rohkem treenima või, juhul kui sa seda varem teinud ei ole, siis teha algust uute tervislike harjumustega.

Paremaks toimetulekuks klimakteeriumiga on oluline igapäevaselt liikuda. Selles vanuses võib ka kaal tõusma hakata ehk treening on seda olulisem. Varasema treeningkogemuse puudumise korral alusta esialgu rahulikult. Vormi paranedes ära pelga suuremaid koormusi, mis esitavad väljakutse sinu jõule, vastupidavusele ning tasakaalule. Mõtle kindlasti sellele, et kehal võtab taastumine kaks korda kauem aega kui nooruses, seepärast suurenda treeningkoormust väga aeglaselt.

Heaks treeningviisiks selles vanuses on jooga, kepikõnd, mediteerimine, jalutuskäigud, jalgrattasõit, pilates, tasakaalutreeningud palliga ning ringtreeningud.

Enneta:

  • Treening on investeering. Liigu nii palju kui võimalik ning kasuta oma keha sageli, kuid ära unusta, et vigastuste ning haiguste vältimiseks pead laskma kehal ka taastuda. Kui treeningu järgselt on liigesed üle kahe tunni valusad, on koormus olnud liiga suur.
  • Lõõgastumiseks on head jooga ja pilates.
  • Lihasmassi kaotamine muutub nüüd nähtavamaks, muutes ühtlasi sinu kehahoiakut. Kui sa ei ole varem jõutreeningut teinud, siis praegu on sellega alustamine olulisem kui kunagi varem.

Allikas: http://halsa.se

loe ja kommenteeri