Vähene liikumine on ohtlikum kui ülekilod 03 Veeb

TREENING: 20 minutit jalutamist päevas vähendab tunduvalt varase suremuse riski. Viimase uuringu järgi sureb Euroopas vähese liikumise tõttu kaks korda nii palju inimesi kui ülekaalu tõttu. Vähene liikumine on tervisele kahjulik. Varasemast on teada, et liikumine aitab vähendada südame-veresoonkonna ning vähki haigestumise riski. Tuleb välja, et 20 minutit jalutamist päevas on tervislikum kui teadlased varem teadsid.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition ning see põhines 10 Euroopa riigi 334 000 inimese andmetel. Tulemus näitas, et enneaegset surma põhjustab istuv eluviis kaks korda rohkem kui kõrge KMI või rasvumine.

Osalejad jagati erinevatesse gruppidesse kehakaalu ja füüsilise aktiivsuse järgi ning neid jälgiti 12 aasta jooksul. Professor Ulf Ekelund, Norra Oslo spordikõrgkooli ja Inglismaa Cambridge University teadlane, kes uuringut juhtis, leidis, et kõige tähtsam on istuvast eluviisist loobuda ning liikuda iga päev natuke. See grupp, kes liikus natuke oli suremus 16-30 protsenti väiksem võrreldes nendega, kes olid täitsa istuva eluviisiga. Nende ülekaal või rasvumine mõju ei avaldanud. 

Teadlased on endiselt üsna ühel meelel, et rasvumine on riskifaktor ning sageli on olemas seos vähese liikumise ja ülekaalu vahel. Ulf Ekelund usub aga, et paljude jaoks võib olla lihtsam alustada liikumisega kui vaid kehakaalu langetamisele keskenduda. Eriti kui mõju tervisele on sama suur. Alustuseks piisab 20 minutist liikumisest päevas. Mida füüsiliselt aktiivsem inimene on, seda parem. Aga 20 minutit liikumist päevas on juba abiks. Olgu see näiteks 10 minutit kõndi hommikul ja 10 minutit õhtul. 

Allikas: svt.se

loe ja kommenteeri