Noored mehed toituvad valesti 31 Mär

TERVIS: Kolmas osa kiirabiõe Ragnar Vaiknemets uurimistööst. Läbi viidud uuringust selgus, et puu- ja juurvilja tarbimise vähesus on probleemne, kuna ligi pooled uuringus osalenud mehed ei täida päevast puu- ja juurvilja tarbimise normi. Selgus ka, et ainult veidi üle pooled uuringus osalejat tarbisid peamise vedelikuna vett.

Uuringu tulemustest võib järeldada, et kuna pooltel vastanutest meestest on kehamassiindeks normist kõrgem, mängib toitumine siin kohal olulist rolli ennetamaks võimalikke terviseriske.
 
Toitumise tervislikumaks muutmisel ei tasu liialt üle mõelda ja rakendada tuleks üldlevinud põhiteadmisi. Laotades „nurgakivid“ kindlalt paika on hiljem sellest alati hea lähtuda. 
 
Põhjamaa toitumissoovitused soovitavad hoida toitainete suhte selliselt, et igapäevane menüü koosneks 50% süsivesikutest, 20% valkudest ja 30% rasvadest. Süsivesikutest soovitatakse kiudainerikkaid toite.
 
TAI ja Eesti Toitumisteaduse Selts soovitavad süüa puuvilju ja marju päevas minimaalselt 200g. Samuti soovitatakse süüa köögivilju päevas minimaalselt 300g. Piirata võiks kindlasti suhkrurikkaid karastusjooke. Valkudest soovitatakse piirata töödeldud ja punast liha. Küllastunud rasvu soovitatakse osaliselt asendada taimsetega nagu oliivi ja rapsiõlidega.
 
Tehes teemat veidi lihtsamaks kujutage ette taldrikut, mille ühel poolel on köögiviljad ja salatid, veerandil vähetöödeldud valgud nagu linnuliha või kala ning ülejäänud veerandil midagi, mis sisaldab rasva nagu kreeka jogurt, avokaado vms (oliiviliõli salatil). Rõhk on just teadlikul toitumisel.
 
Kui sa tead umbkaudu palju mida võiks korraga süüa, siis on kerge sellest lähtuda ja arvesse võtta. Näiteks kui sööd rasvast kala nagu forelli ja kõrvale värvikirevat salatit, millele on valatud oliiviõli, siis ei ole eraldi vaja rasvale keskenduda.
 
Üldiselt soovitavad enamus tunnustatud toitumisnõustajad keskenduda minimaalselt töödeldud toitudele ning piirata tugevalt töödeldud toitusid, eriti mis on kõrge suhkrusisaldusega.
 
Artikkel põhineb Ragnar Vaiknemetsa 2016. aasta uurimistööl: Elustiil ja Toitumisharjumused 25–34-aastaste meeste hulgas.
loe ja kommenteeri