Noorte meeste tervis on ohus 03 Mär

Ragnar VaiknemetsTERVIS: Kiirabiõde Ragnar Vaiknemets annab oma uurimistöös mõista, et noorte meeste tulevik on ohustatud potentsiaalsete terviseprobleemide poolt.

Viimastel aastakümnetel on haiguste ennetamise väärtus üha rohkem tunnustust leidnud. Halb toitumine ning ülekaalulisus ei ole vaid ühe regiooni murepunkt vaid tegu on globaalse probleemiga. Dr. Malhotra on leidnud oma teadustöös, et kehv toitumine tekitab rohkem haigusi kui vähene liikuvus, alkoholi liigtarbimine ja suitsetamine kokku. Aastal 2012 oli arvatav ülekaaluliste inimeste arv maailmas üle kahe miljardi. Nii tõusnud üldsuse huvi tervisliku toitumise vastu, kui ka kõrged tervishoiu kulutused seoses ärahoitavate haigustega on juhtinud maailma tähelepanu ennetustegevusele.

Toetudes teaduslikele allikatele, et ebatervislikud toitumisharjumused, mis kujunevad välja noores eas „sillutavad teed“ tulevasteks terviseprobleemideks. Kuigi enamik noori mehi hindab oma tervist keskmiseks või heaks ning isegi kui neil ei pruugigi otseselt terviseprobleeme olla, on levinud müüt, et noori mehi ei mõjuta sellised tegurid nagu ebatervislik söömine ning vähene liikumine, mis on autori arvates väär.

Söömisharjumused ja füüsiline aktiivsus, nagu teisedki tervisekäitumised, kujunevad varajasest lapsepõlvest ning läbi noorukiea täiskasvanueani. On kindlaks tehtud, et ülekaalulisusel on otsene seos selliste terviseprobleemidega nagu hüpertoonia, teise tüübi diabeet, südamehaigused, insult, hingamisprobleemid ja teatud tüüpi vähktõbi. Noored mehed, keda sellised haigused otseselt ei kimbuta, ei pööra erilist tähelepanu oma toitumisele ning ei otsi nõustamist toitumisalastes küsimustes.

Tegurid, mis mõjutavad tervislikku toitumist, nagu kultuurilised väärtused, sotsiaalsed tingimused, isiklikud harjumused, keskkondlikud muutused ning info üleküllus, mängivad üha tähtsamat rolli tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas. Järgnevates artiklites tutvustan oma uurimistöö tulemusi ja toon nende põhjal välja õpetlikke ja lihtsaid juhiseid, mis aitavad teil oma tervist parandada ning ennetatada eelpool nimetatuid haiguseid.

Artikkel põhineb Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli 2016. aasta uurimistööl: Elustiil ja Toitumisharjumused 25–34-aastaste meeste hulgas.

loe ja kommenteeri