Enne treeni, siis venita! 30 Apr

Venitad soojenduseks lihaseid? Siis peaksid lugedes hetkeks järele mõtlema, kas seda tasub teha, sest viimased uuringud on näidanud, et enne trenni lihaste venitamine võib vähendada treeningu mõju ning suurendada vigastuste riski.

Kaks uut uuringut näitavad, et enne treeningut lihaseid venitada ei tasu. Üks uuring viidi läbi inimeste peal, kes teevad regulaarselt jõutrenni ning uuringu käigus selgus, et osalejad, kes enne treeningut lihaseid venitasid, tundsid end hiljem väsinuna, võrreldes nendega, kes venitusharjutusi ei teinud.

Teise uuringu autoriks olid Zagrebi teadlased, kes töötasid läbi sadu varasemaid uuringuid ning võrdlesid treeningule eelneva venitamise mõju. Tulemus näitas, et sportlased, kes venitasid enne treeningut, vähendasid lihasjõudu 5,5 protsendi võrra. Kui nad venitasid ühte lihast rohkem kui 90 sekundit, vähenes lihasjõud veelgi. Kui lihase venituse pikkus oli lühem kui 45 sekundid, ei olnud negatiivne mõju nii suur.

Lisaks vähenenud lihasjõule oli märgata, et treeningule eelnenud venitamine mõjus ka teatud alade tulemustele negatiivselt, näiteks kõrgushüppetulemustele ning jooksukiirusele. Tulemused vähenesid ca 3 protsenti, kui sportlane venitas enne treeninguid lihaseid.

Uuringute tulemus näitab kokkuvõtvalt, et enne treeningut venitatud lihased on nõrgemad ning vigastustele vastuvõtlikumad. Soojenduse puhul peaks vältima staatilist lihaste venitust. Staatiline venitamine on aga väga hea treeningujärgselt, aidates parandada lihaste painduvust ja liikuvust.

Soojenduseks sobib aga paremini nn dünaamiline venitamine, mida saab teha läbi hüpete, soojendusjooksu või näiteks jalatõstete.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri