Viis jaburaimat põhjust treenimiseks 22 Mai

Kõigil meil on treenimiseks oma põhjused. Kuigi kõik põhjendused teenivad üllast eesmärki (selles pole midagi halba, kui soovitakse peegelisse vaadates rahulolu tunda), on mõned põhjendused jõusaalis rassimiseks kindlasti paremad ja motiveerivamad kui teised.

Võib väita, et treenimiseks seatud eesmärgid mõjutavad elustiili valikut ning võivad tagada edu ja tervise pikaks ajaks. Seetõttu soovitame treenides kaalu langetamiseks valida õigustatud ja innustavad põhjendused.

Järgnevad viis põhjendust paistavad vaid esmapilgul positiivse. Sest pisut mõeldes tajume, et tegelikult tehakse just nii oma kehale ja motivatsioonile karuteene. Vaata järele, kas leiad siit ka oma põhjenduse! Kui jah, siis ära heida meelt, vaid loe edasi - igal põhjenudsel on juures ka nö parem põhjendus.

1. Tunned end ülekaalulisena. Kas lähed pärast eelmisel õhtul toimunud liigsöömist järgmise päeva hommikul treeningsaali, et kahjusid korvata? Jah, tugev treening võib su eelmise õhtu kilodest vabastada, kuid sa karistad sellise treeninguga eelkõige iseennast. Trenn ei ole enese piinamise vahend ega vajalik selleks, et vägisi valest toitumisest tingitud tagajärgi heastada. Vastasel juhul ei ole sul võimalik kogeda, kuivõrd mõnus ja tervisele kasulik võib trenn tegelikult olla, rääkimata sellest, et võid sattuda libedale teele, mis lõpeb mõningatel juhtudel tõsisemate toitumisprobleemidega (näiteks ülemäärasest treeningust tingitud buliimia).

Parem põhjendus: Treeni end, et tunda end tugeva ja energilisena. Ületreeninguga enese karistamise asemel keskenduge sellele, kui hea enesetunde füüsiline koormus tekitab. Liigutamine pole mõeldud üksnes kalorite põletamiseks, vaid see tagab energilise ja reipa meeleolu, tugevdab tervist ning pakub võimalust tunnetada jõudu eneses. See pakub midagi nii kehale kui vaimule!

2. Sa ei soovi oma söögiharjumusi piirata. Kui sinu ainsaks eesmärgiks trenni tehes on soov kaotada kiirtoidu ja magusaga juurde võetud kilod, siis vaata oma eesmärgid nüüd rahulikult üle. Loomulikult aitab trenn liigseid kaloreid kaotada, kuid palju lihtsam on ebatervislikult toitudes kaalus juurde võtta. Teaduslik fakt ütleb, et üks tund sörkjooksu põletab sama palju kaloreid, kui neid sisaldab üks Big Mac hamburger (ja siin pole arvestatud friikartulitest ja koolast tulevaid lisakaloreid). Rääkimata sellest, et trenniga pole võimalik hüvitada kõiki valest toitumisest tulenevaid tagajärgi. Trenni kõrvalt kiirtoidu ning kommide tarbimist jätkates ei saa su keha vormis püsimiseks piisavalt vitamiine ega mineraale.

Parem põhjendus: tee trenni selleks, et mõnikord kiusatusele järele anda. Valesti valitud menüüd pole mõtet trenniga üle kavaldama hakata – trenn ei tohi olla vabandus ebatervislikuks toitumiseks, vaid tervisliku eluviisi vältimatu osa. Trenni kõrvalt aeg-ajalt magusa söömist ei pea endale keelama, kuid selline teguviis olgu pigem erand.

3. Soovid trenni abil oma probleeme vältida. Probleemidest tulenev stress käib elu juurde ning trenn aitab teatud juhtudel stressi maandada. Tehes trenni probleemide eiramiseks, võivad need aga paisuda. Trenn üksi ei ole lahendus kõikidele muredele, vaid tuleb ise olla piisavalt julge, et raskustega silmitsi seista.

Parem põhjendus: treeni selleks, et olla hiljem probleemidega toimetulekuks paremini valmis. Tekkinud probleemide eest põgenemise asemel proovige neid ennetada – trennis on sul võimalik kaine peaga eelseisvate küsimuste üle järele mõelda. Füüsilise tegevuse käigus tärganud ideed võivad osutuda hiljem kasulikuks. Oluline on meeles pidada, et treening pole mõeldud probleemide vältimiseks, ning pea liiva alla peitmiseks, vaid eluterve mõtteviisi omandamiseks.

4. Soovid vähesest unest tingitud väsimuse vastu võidelda. Trenn on teada-tuntud lisaenergia pakkuja, kuid kui sa treenid üksnes seepärast, et unetunde napib, siis teete oma kehale rohkem kahju kui kasu. Treenitud keha vajab piisavalt puhkust, vastasel juhul varitseb ületreeningu oht, mis tingib suurema lihasrebendite riski ja üldise nõrkustunde. Rääkimata sellest, et magamata ööd on iseenesest  tervisele kahjulikud, tõstes kehakaalu ja südamehaiguste riske. Ebatervislike magamisharjumuste silumisel kehalise pingutusega võib su keha trenni tajuda järjekordse stressiallikana.

Parem põhjendus: Trenniga käigu kaasas ka muutus magamisharjumustes. Õpi oma keha vajadusi tundma ning õigel ajal rahuldama. Selle asemel, et kunstlikult stimuleerida oma keha, treeni selleks, et olla tervem, õnnelikum ja puhanum. Ära kasuta trenni unetuse vastase dopinguna, sest uuringud on näidanud, et treening võimaldab parandada magamisharjumusi. Kui pead nende kahe vahel valima, siis eelista viimast, et su keha minimaalne seitsme-kaheksa tunnine unevajadus saaks rahuldatud. Vastasel juhul teed taas kasu asemel hoopis kahju.

5. Soovid olla kõhna. Head väljanägemises pole midagi halba ning treening võib sellele kaasa aidata. Kuid keskendudes üksnes ihaldatud talje ümbermõõdule, võib juhtuda, et saboteerid ise enesele seatud eesmärke. Füüsiline aktiivsus on vajalik kõigile, sõltumata kehakaalust ja talje ümbermõõdust! Kui aga pead trenni vahendiks unelmate figuuri saavutamisel või teete enneolematutes mahtudes trenni selleks, et olla kõhn, siis muuda oma suhtumist. Vastasel juhul on sul peagi motivatsiooniprobleemid.

Parem põhjendus: Treeni, sest see on su kehale hea. Trenni ei tee üksnes tugeva kondiga inimesed, aktiivset liikumist vajavad tervise nime ka väiksema kondiga inimesed! Seega keskendu vaid enesele sobiva füüsilise tegevuse leidmisele, sest oluline on pikaajaline rahuldust. Sama puudutab ka treeningu intensiivsust. Kui sa tunned, et treeningkoorums a la viis päeva nädalas ja mitu tundi päevas, pole sinu jaoks, siis leia oma võimetele sobivam rutiin. Kõige olulisem on ju siiski see, et sa end oma kehas enesekindlamana tunned. Sama pea meeles, et see ei saa liikumise ainsaks põhjuseks olla.

Kokkuvõtteks soovitame sul koostada aus nimekiri põhjustest, mis ajendavad sind liikuma ja trenni tegema. Seejärel nö unusta see, ning otsi välja jälle siis, kui maadled motivatsiooni puudumisega või ei tunned, et su keha on millegi pärast rahulolematu.

Õigesti seatud eesmärkidel rajanev treening aitab sul füüsilise toonuse saavutamise kõrval leida ka emotsionaalne tasakaal. Seega, järgmine kord, kui sunnid end trenni vaid seetõttu, et tunned end paksuna või soovid liigsöömise tagajärgi likvideerida, peatu hetkeks ja mõtles hoopis treeningu tegelikele põhjustele – pika ja kvaliteetse eluea tagamisele!

Allikas: sparkpeople.com

loe ja kommenteeri