Jookse ennast vormi 16 Jaan

Vahel võib jooksmise puhul olla kõige raskem just toast väljaminek. Siit sulle kuus nõuannet, mis aitavad saavutada ideaalse vormi.

-         Kui tunned jooksmise ajal, et tahaksid 100 meetrit kõndida, siis tee seda. See võib suurendada ka rasvapõletust, sest lühiajalised katkestused võivad suurendada jooksmahakkamise järel intensiivsust maksimumini. Teiste sõnadega on tegemist kerge intervalltreeninguga.

-         Ainult lühikesed intervallid – enamik saab paremini hakkama lühiajaliste jooksuintervallidega, maksimaalselt 2 minutit kui paljude pikkade intervallidega ( 4-6 minutit). Võid vabalt joosta lühikesi intervalle, kui annad nende vältel endast kõik. Intervall-jooksmine on uuringute järgi sama efektiivne kui pikamaajooks.

-         Ära venita enne jooksu – kui enne jooksmist ei venita, ei ole midagi halvasti. Ei ole mingeid teaduslikke aluseid, mis näitaksid, et lihaste venitamine enne jooksu muudaks sind paremaks või halvemaks jooksjaks. Uuringud on hoopis näidanud, et lihaste venitamine enne jooksmist vähendab hapniku omastamist.

-         Tee Zumbat – kasulik on teha erinevaid treeninguid, mida naudid. Treening jõusaalis või tund Zumbat võib olla vastupidavusele ning rasvapõletusele sama kasulik kui viiekilomeetrine jooksuring. Lisaks treenid keha teisi lihaseid, mis võivad sind muuta järgmiseks jooksuringiks tugevamaks.

-         Unusta trennikell – kui tunned, et kella järgi intervallide jooksmine ning distantsi jälgimine ei paku enam lõbu, kasuta lihtsamaid meetodeid. Jookse kiiresti metsas, et pulss tõuseks üles ning proovi langenud puudest üle hüpata. Võid mängida mängu, kus proovid mööda joosta näiteks punastest autodest või teistest teel olevatest jooksjatest. Lõbus vaheldus on parem kui intervallid, mis muutuvad igavaks.

-         Jookse lühemat maad – vahel ei ole aega ega kannatust pikemalt joosta. Pea siis meeles, et täiskiirusel 15 minutit jooksmist on kasulikum kui tund sörkida. Ära unusta ainult enne korralikku soojendust. Nii suudad oma jooksuringi läbida kiiremalt kui ei kunagi varem.

 

Kaks asja, mida sa ei tohi kunagi „unustada“:

-         Loobuda soojendusest – vastasel korral võid kergesti vigastada oma liigeseid.

-         Intervallide vahel olevad pausid peaksid olema maksimaalselt sama pikad kui joostud aeg. Kui see on sinu jaoks raske, siis on targem tempot aeglustada kui pikendada pauside pikkust, sest muidu ei ole treening enam efektiivne.

 

Allikas: iform.se

 

loe ja kommenteeri