Jooksmine + talv = mõnus 16 Veeb

Nii kui lumi tuleb maha ja valgeks läheb maa teevad paljud oma jooksmistreeningutesse mitmekuise pausi, kuigi see pole üldse vajalik.

Tavaliselt tuuakse põhjuseks väljas valitsev pimedus, sest pime on nii ärgates kui ka töölt koju tulles. Üheks võimaluseks on minna jooksma lõunapausi ajal, nii saad treenida päevavalguses. Kui see ei ole võimalik, vali jooksmiseks valgustatud rajad või tänavalguslampidega palistatud tänavad, või liitu sõprade-tuttavatega, kes ka jooksmist armastavad. Nii muutub see nii lõbusamaks kui ka turvalisemaks.

Kui arvad, et soojas jooksmine kulutab rohkem kaloreid, siis tegelikkuses on lugu vastupidine. Kansase ülikooli teadlased avastasid, et külmas treenides kulutab keha 12 protsenti rohkem kaloreid ning 32 protsenti rohkem rasva, sest keha peab normaalse kehatemperatuuri hoidmiseks eriti aktiivselt töötama. Seepärast kulutad jahedas treenides ka rohkem kaloreid.

Õigesti riietudes ei pea muretsema ka haigestumise pärast. Enne jooksma minemist võid panna käterätiku sooja, koju jõudes keri see endale ümber ning mine seejärel sooja duši alla.

Kui väljas on väga külm, võid ju eelistada jooksulinti, kuid väljas lendab aeg kiiremini, värskes õhus on lõbusam joosta ning see mõjub ka kehale paremini. Lindil joostes püsib tempo ühtlasena, samas kui väljas joostes on maapind ebaühtlane, pannes tööle erinevad lihasgrupid ning tugevdades jalgu.

Külma ilmaga jooksma minnes on oluline õigesti riietuda. Kasuta rõivaid, mis hoiavad sooja, kuid lasevad ka niiskust välja. Riieta end kihiliselt ning kui hakkab palav, võta lihtsalt üks kiht vähemaks, sidudes selle endale ümber keha.

Oluline on eelnevalt teha korralik soojendus ning välja minna alles siis, kui keha on soe, kuid mitte higine.

Talvisele jooksuringile võta kaasa otsmikulamp, helkurvest, joogivöö, mobiiltelefon, väike soe tekk - juhuks kui peaks juhtuma õnnetus ning pead pikemalt seisma jääma.

Meeldivat jooksuringi!

Allikas: http://aftonbladet.se

loe ja kommenteeri