Järk-järgult treenitud inimeseks 17 Dets

Meie keha arvestab iga meie liigutusega, mistõttu igal inimesel sõltumata tema vanusest, soost ning kehakaalust on kehalisest aktiivsusest palju võita. Mis juhtub meie kehaga siis, kui "diivanipadi" otsustab ennast käsile võtta?

Diivanipadi

Tal on peamiselt istuv töö ning väheaktiivne elustiil, sõidab alati bussi või autoga.

Kui inimene on istuva eluviisiga ega tegele igapäevaselt füüsilist aktiivsust nõudvate tegevustega, siis töötavad enamik tema keha kudedest madalama funktsionaalsusega. Kuna lihaseid piisavalt ei stimuleerita, siis muutuvad need nõrgemaks, mõjutades samas ka südame suurust ning löögitugevust. Nii muutub igapäevaste toimetuste tegemine raskemaks ning langeb ka elukvaliteet, mis tähendab, et keha saab haiguste ja vanadusega halvemini hakkama.

Jõudeelu elaja

Tema aktiivsus piirdub rahulike jalutuskäikude ning vahel harva ka treeninguga.

Igapäevane toimetamine kodus ja tööl ning mõned harvad spordi- ja liikumistegevused puhkuse perioodil on siiski ebapiisav, et saavutada ja säilitada head tervist ning enesetunnet.

Diivanipatjade ning jõudeelu eelistajate hulka kuulub 50-75 protsenti täiskasvanud elanikkonnast.

Treenija

Treenija jookseb või käib kiires tempos mitu korda nädalas.

Kasu tervisele saavutatakse regulaarse liikumise suurendamise teel. Nii muutub südamelihas tugevamaks, veresooned laienevad ning väheneb trombi oht. Paraneb veresuhkrukontroll ning vererasvade näitajad, mis omakorda vähendab varast südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Inimene jõuab rohkem, mõtleb selgemalt ning tema elukvaliteet paraneb. Mida rohkem, seda parem.

Sportlane

On see, kes treenib kõrge intensiivsusega mitu korda nädalas.

Tippsportlane ning sportlane treenivad peaaegu igapäevaselt, et parandada ning säilitada oma vormi ja tulemusi, mitte pelgalt tervisenäitajate nimel. Nii võib tekkida aga vigastuseoht.

Unusta kaal!

Pikaajaline treening võib küll kehakaalu langetada, kuid vastav number ei pruugi olla tervise seisukohalt kõige olulisem näitaja. Treening võib kehakaalu isegi veidi suurendada, sest suureneb treeningu käigus ju lihasmass. Ülekaaluline isik, kel on hea tervislik konditsioon, kannab endas vähem riske südame-veresoonkonna haigustesse haigestumiseks kui normaalkaalus, kuid halvas kehalises vormis inimene. Loomulikult on samas hea, kui ülekaaluline siiski oma lisakilodest vabaneb.

Allikas: http://ki.se

loe ja kommenteeri