Lapsed on muutunud aja jooksul üha aeglasemaks 20 Dets

Tänapäeva lapsed ja noored ei jookse enam sama kiiresti kui nende vanemad samas vanuses, näitas The American Heart Associationi tehtud uurimus, kirjutab dn.se.

Nüüdisaja lapsed ja noored jooksevad ühe inglise miili ehk 1,6 kilomeetrit tunduvalt halvema ajaga kui nende vanemad ca 30 aastat tagasi. Vahe on koguni 1,5 minutit ehk 90 sekundit. Nii lühikese maa peale on see päris suur vahe.

 

Ameerika teadlased analüüsisid 50 uuringut, mis korraldati aastatel 1964 kuni 2010, ja puudutas kokku 25 miljonit last vanuses 9-17 aastat ning kokku 28 maal. Eesmärk oli vaadata jooksmise kiirust ja vastupidavust aegade jooksul.

 

Tulemus näitas, et kardiovaskulaarne vastupidavus on kõikides maades võrreldes 1960ndatega langenud 5 protsenti kümnendi kohta. Ehk tänapäeva lastel on 15 protsenti madalam kardiovaskulaarne vastupidavus kui nende vanematel. See näitab keha suutlikkust koguda, kasutada ja anda edasi hapnikku. Katse käigus mõõdeti, kui kaua suutsid lapsed teatud aja vältel joosta.

 

Uuringu tulemus on murettekitav, sest selle alusel on suur risk, et tänapäeva noortel on tulevikus rohkesti südameprobleeme. Halvast tulemusest 30 kuni 60 protsenti võib kanda ülekaalu ja rasvumise kasvule. Suuremaks probleemiks on aga lihtsa liikumise puudumine. Lapsed saavad sõpradega kokku ning jooksmise ja mängimise asemel süvenevad nad tehnikaseadmetesse.

 

Ameerika teadlased on ammu hoiatanud, et praegune põlvkond on üks esimesi, kelle eluiga on lühem kui nende vanematel.

 

Dn.se

loe ja kommenteeri