Vabandused trennist kõrvale hiilimiseks – paljastatud! (1) 09 Mai

Kõige klassikalisem vabandus kõlab proosaliselt: „Mul pole aega!“ kuid see on ühtlasi kõige tobedam vabandus. Kuidas on võimalik, et vaatamata tehnoloogiliste vidinate laialdasele levikule, mis justkui peaksid meie elu hõlbustama, ei leidu meil aega, et oma tervise eest hoolt kanda?

Ameerika tervishoiuameti hinnangul on üle 30% ameeriklastest ülekaalulised (nende kehamassiindeks on üle kolmekümne). 30% on ligikaudu 90 miljonit inimest. Statistikast üksi ei piisa, et inimesed oma elustiili dieedi või trenni näol tervislikumaks muudaksid. Muutuste asemel õigustatakse ülekaalu aegumatute vabandustega.

Trenni lühiajaline kasutegur on väike, tõeliselt tõuseb trennist tulu järjepidevalt treenides, kuid inimesed on kannatamatud, mistõttu on trenn väheste jaoks prioriteet number üks. Selle asemel leitakse aga aega, et laadida üles videosid meie pahatihti absurdsetest tegemistest, mängitakse öö läbi videomänge või saadetakse päevas tuhandeid tekstsõnumeid. Kindlasti võib osa sellest ajast kulutada füüsilisele tegevusele. Ajapuuduse taha varjumine on silmakirjalik ka veel teisel põhjusel, sest tegelikkuses on ööpäevas kõigile ette nähtud 24 tundi. Kuidas me seda aega kulutame, sõltub igaühe prioriteetidest.

No aga, mul pole ju ...

Teise levinud vabanduse kohaselt jääb trenn raha taha. Treenimiseks pole vaja astuda spordiklubisse või minna ilmtingimata jõusaali. Selle asemel võib minna jooksma või teha tiir rattaga kodukvartalis. Leidub terve hulk jõuharjutusi, mille sooritamiseks piisab iseenda keharaskusest või kodusest hantlite komplektist. Jõuharjutuste tegemine ei pea maksma sentigi; jõusaali liikmekaarti tuleks vaadelda luksuskaubana. Paljude inimeste jaoks on  see muutunud aga trenni sünonüümiks, mistõttu tehakse oma eelarves liikmekaardi soetamiseks vastavad korrektuurid.

Kuidas on lugu lastega? Kas nad takistavad Teil treenimast? Sellele probleemile on mitu lahendust. Kas Te suudate korraga lastel silma peal hoida ja trenni teha? Lapsed on energilised,  nende kasvav organism ei malda neil pikka aega paigal olla. Minge koos õue mängima! Vahelduseks televiisorile, arvutile ja videomängudele kulub lastele õues mürgeldamine marjaks ära. Kui treenimiskihk on suur, kuid laste kaasamine võimatuna näiv missioon, siis leidke keegi 30-45 minutiks ennast asendama. Paljud spordiklubid pakuvad näiteks lastehoiu teenust. Kuigi lapsed esitavad paratamatult väljakutse, on tervislikud eluviisid niivõrd olulised, et nende jaoks tuleb oma päevaplaanis aega leida.

Hetkel on vabanduste otsimine moes, sest me oleme naelutatud arvuti- või televiisoriekraanide ette. Meie tagumikud on jätnud mugava lohu meie lemmiktoolidele või -diivanitele. Me ei soovi võtta vastutust oma tervise ja heaolu eest.

See on tõsiasi, et kõik – noored, vanad, paksud, kondised ja isegi puuetega inimesed – on võimelised treenima, kui nad ükskord trenni kasuks on otsustanud. See võib küll esmapilgul lihtsustavalt kõlada, kuid lihtsad asjad ongi pahatihti kõige keerulisemad. Loobu silmakirjalikest eneseõigustusest ning tee otsus tervislike eluviiside kasuks juba täna.
loe ja kommenteeri