Liikumine olgu lõbus 15 Veeb

Lastel on suur vajadus liikuda. Liikumine mängib olulist rolli lapse arengus, mõjutades last mitmeti: luustik muutub tugevamaks, areneb tasakaal ning paranevad vastupidavus ja keskendumisvõime.

Ülekaalust on saanud probleem ka laste hulgas. Seepärast on regulaarne liikumine eriti oluline just nende puhul, kel on tekkinud väike ülekaal.

 

Kuidas ja miks laps liigub, ei ole väga oluline, tähtis on, et lapse päevakava sisaldaks võimalikult palju füüsilisi tegevusi. Liikumine peab lapse jaoks olema tehtud võimalikult lõbusaks, vastasel juhul kaob huvi ja tekib tüdimus. On oluline, et lapsevanem pakuks lapsele võimalust liikumiseks. Selleks ei pea olema regulaarne treening nagu jalgpall või korvpall, piisab ka mänguväljakul käimisest või igapäevasest jalutuskäigust.
 
Nooremate laste puhul aitavad erinevad mängud, sest mängu käigus õpib laps oma keha tundma. Mängud välitingimustes nagu jooksmine, ronimine ja pallimängud jt, annavad suurepärase võimaluse proovida ning parandada oma motoorikat.
 
Erguta lapse loomulikku liikumisrõõmu, lastes tal iga päev väljas mängida. Kui võimalik, siis eelistage liikumisviisina jalutamist, varustades laps eelnevalt ilmastikutingimustele sobilike jalanõude ning riietusega. Ära unusta selle juures, et peaksid ka ise koos lapsega mängima ja looduses viibima.
 
Minge lapsega vabasse loodusesse, tehke väljasõite, mängige palli, sõitke rattaga, avastage metsa, mängige lumes või minge koos mänguväljakule. Nii saate koos erinevaid tegevusi kogeda, mis ühtaegu ühendavad teid lapsega, kuid kujundavad samas ka tervislikke harjumusi.
 
Kui laps on nii vana, et mänguväljak enam ei köida, siis proovige leida teisi viise igapäevase liikumise suurendamiseks. Laps saab minna koos sõpradega jala kooli, käia erinevates trennides või proovite koos lapsega erinevaid spordialasid, näiteks pesapall, sulgpall, suusatamine, uisutamine või midagi muud, sõltuvalt hooajast. Lapse liikuma ärgitamiseks võib seada sisse reegli, et üks tund arvuti taga võrdub ühe tunniga värske õhu käes.
 
Uuri, milliseid trenne teie lähiümbruses pakutakse, ning lase lapsel endal proovida, et ta leiaks selle, mis pakub talle kõige rohkem lõbu ja liikumisrõõmu.
 
Kaaluabi.ee
 
loe ja kommenteeri