Seismine võib olla treeningu eest 22 Veeb

Sulle tundub, et sa ei jaksa õhtul kuidagi enam trenni minna? Ehk ei peagi - hiljutine uurimus näitas, et päeva jooksul palju seismist ja kõndimist on parem kui üks tund treeningut.

 

Hollandis tehtud uuringus osalesid normaalkaalus noored vanuses 19-24 eluaastat, kes kahenädalaste perioodide vältel puhkasid ja liikusid. Esimese kahe nädala jooksul istusid nad keskmiselt 14 tundi päevas ega olnud üleüldse füüsiliselt aktiivsed.
 
Järgneva kahe nädala jooksul veetsid nad istuvas asendis kokku 13 tundi oma päevast ning treenisid igapäevaselt intensiivselt 1 tunni. Viimases testiperioodis istusid nad kokku 6 tundi päevas, kõndisid 4 tundi ning seisid 2 tundi.
 
Teadlased mõõtsid jooksvalt osalejate insuliinitundlikkust ning vererasvade taset. Need mõõtmised aitavad tuvastada metaboolseid probleeme nagu diabeet ja rasvumine.
 
Tulemus näitas, et energiakulutus kahe viimase testiperioodi vahel väga palju ei erinenud, kuid kolesterooli-, insuliini- ning lipiididetase oli tunduvalt parem, kui inimene oli kogu päeva jooksul ühtlaselt aktiivne, mitte ei treeninud intensiivselt tund aega päevas.
 
Et muuta oma igapäevaelu füüsiliselt aktiivsemaks:
 
  • Istuva töö korral tõuse iga veerandtunni järel püsti ning tee mõned kerged harjutused või liigu veidi kontoris ringi.
  • Kui sa ei leia aega pikema jalutuskäigu jaoks, kõnni lühikesi distantse, aga mitu korda päeva jooksul. Jalutuskäik enne tööleminekut, väike käimisring lõuna ajal ning pärast tööpäeva lõppu.
  • Kui vaatad televiisorit, siis tõuse diivanilt iga reklaamipausi ajal. Proovi sel ajal nõud ära pesta, pesu kuivama panna, hambaid pesta või endale jalavanni teha.
  • Vali alati trepid lifti asemel.
  • Pargi auto kaugemale kui vajalik.
  • Ostlemas käies proovi igas poes riideid.
  • Perekonna ja sõpradega lävides eelistage söömingule sportlikke ühistegevusi: minge koos jalutama, mängige, tehke sporti.
  • Lükage lund, töötage aias ning koristage - kõik need on igapäevased füüsilised tegevused, mis mõjuvad hästi teie tervisele.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri