Sissejuhatus jooksmisesse 08 Jun

Jooksmisega alustamine on lihtsam, kui sa usud. Jooks sobib ka neile, kes varem treeninud ei ole, aga ka neile, kes on jõudnud juba 40ndatesse või 50ndatesse - jooksmisel puuduvad vanusepiirangud. Kui sa varem jooksnud ei ole või oled teinud pikema pausi, siis on oluline õigesti alustada. Alustama peab rahulikult ning järgima pikaajalist plaani.

Alusta lühikeste jooksukordadega, kus kerge jooks vaheldub kõndimisega. Esimestel kordadel piisab 20 minutist, kuid pikenda järk-järgult jooksmiseks kuluvat aega. Oluline on alguses rahulikult võtta ja ennast pigem tagasi hoida. Treeni pigem vähem ja sagedamini kui palju ja harva. Suurim viga on liiga ahnelt alustamine, mistõttu muutuvad lihased valusaks, tekivad haigused või kaotatakse huvi.

Soovitav on proovida joosta alguses kolm korda nädalas, et keha harjuks koormuse ning regulaarsusega. 6-8 nädala pärast on tekkinud mingi põhi, mille baasilt on võimalik joosta juba kuni 5 kilomeetrit korraga.

Üsna kiiresti on võimalik märgata jooksmise positiivset mõju: sa oled erksam, esineb vähem stressi, kaotad kilosid, jõuad rohkem, konditsioon paraneb nagu ka uni.

Jooksmine on hea treening, sest ei võta palju aega, kuid annab kuhjaga tagasi. Kui püstitad omale eesmärgi, on jätkamine pärast pausi tunduvalt lihtsam. Eesmärgiks võib olla maratoni läbimine, mingi kindla tulemuse saavutamine trenni käigus või lihtsalt tervisliku harjumuse juurutamine.

Treeni 3 korda nädalas

20 minutit korraga, 3 korda nädalas - see on hea algus. Alusta jalutuskäiguga, seejärel varieeri kiirkõnni ning kerge sörgi vahel. Hiljem saad treeningu kestust pikendada.

Vähe ja sageli

Võta alguses rahulikult, treeni pigem vähem ja sagedamini kui palju ja harva.

Söö ja maga

Mõtle sellele, et treening väsitab organismi ning alguses võib sellest immunsussüsteem veidi kannatada. Jälgi, et sööksid korralikult ning puhkaksid ja magaksid piisavalt.

Osta mugavad jalanõud

Ainuke varustus, mida vajad, on korralikud jalanõud. Ära kasuta vanu jooksujalatseid, vaid osta pigem uued, et oleks mugavam ning tunneksid ka suuremat motivatsiooni.

Motivatsiooniks lisaseadmed

Pulsikell ja MP3-mängija ei ole hädavajalikud, kuid mõnusama olemise tekitamiseks võib neid kasutada.

Venita!

Soovitav on jooksutrennide vahele pikkida ka veidi jõutreeningut, et trenn oleks mitmekesine ning lihased muutuksid tugevamaks. Kõige olulisem on aga venitamine, mida peaksid kindlasti iga treeningkorra järel tegema.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri