Spordiriided on tervisele ohtlikud 12 Dets

hantlidÜha enam treeningrõivaid töödeldakse hõbedaga, mis takistab higilõhna, kuid samal ajal võib see põhjustada hoopis terviseriski. Rootsis, Uppsalas asuvas haiglas Akademiska sjukhuset leiti patsiendil hõbedaresistentne bakteritüvi.
Hõbedaioonid sattusid tähelepanu alla mõned aastad tagasi, kui müügile tulid hõbedaioone sisaldavad pesumasinad just nende baktereid hävitavate omaduste poolest. Masinad kadusid peagi müügilt, ning ka palju teisi hõbedat sisaldavaid tooteid on müügilt ära võetud nagu näiteks plaastrid ja hambaharjad.

Praegu leidub hõbedat aga alates ukse käepidemetest ja hambaharjadest kuni treeningrõivaste ja sokkideni. Hõbedaioone lisatakse bakterite hävitamiseks, mis muidu võivad põhjustada ebameeldivat lõhna. Trenniriideid pestes on aga oht seal leiduv hõbe välja pesta ning see jõuab loputusveega otse loodusesse. Looduse jaoks on hõbedaioonid aga väga mürgised ning seetõttu muutuvad bakterid resistentseks.

Nimelt tuli Rootsi haiglas patsiendi peal välja, et hõbedaresistentsed bakteritüved on muutunud ka mitmete erinevate antibiootikumide suhtes resistentseteks. Haigla peaarsti Åsa Melhusi arvates on murettekitav, et kodudes kasutatakse palju antibakteriaalseid vahendeid, sest inimesed vajavad baktereid, mitte ei peaks neist lahti saama. Teaduslikud uuringud on tõestanud suurenenud antibakteriaalsete vahendite ning antibiootikumiresistentsuse vahelist seost. Ning eriti tugevalt on seda märgata sajandivahetusest alates, mil esimeste hõbedaioone sisaldavate toodetega välja tuldi.
Rõivatootjad aga väidavad, et turul on nõudlus riiete järele, mida on võimalik mitu päeva järjest ilma pesemata kasutada ning seepärast lisatakse neile ka vastavaid aineid. Ning tootjad toovad välja ka selle, et loodusele on see isegi kasulik, sest inimesed pesevad oma rõivaid seepärast harvemini.

Hõbedaioone sisaldavate riiete asemel soovitatakse kanda meriinovillast tooteid. Haiglates kasutatakse bakterite vastu aga kõrget kuumust.

Allikas: unt.se

loe ja kommenteeri