Stressi leevendavad kontoriharjutused (1) 27 Mär

USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskuse (Centers for Disease Control and Prevention) andmetel kurdab iga kolmas töötaja kõrge stressitaseme üle töökohal. Stress töökohal soodustab depressiivsust, agressiivsust, ärevust, südame-veresoonkonna haiguseid ja teisi terviseprobleeme. Regulaarne kehaline liikumine aitab stressi maandada, kuid Teist ei jääks just eriti asjalik mulje, kui tõmbaksite keset pingelist koosolekut treeningdressi selga või püüaksite pärast ülemusega tekkinud lahkheli oma töölauda rinnalt suruda. Selle asemel võiksite parem kaaluda harjutusi, mida on kontoristressi leevendamiseks võimalik sooritada töölaua taga.

USA Michigani ülikooli meditsiinikeskus (University of Michigan Health System) soovitab hetkeks peatuda ning paar korda sügavalt sisse-välja hingata - see alandab tõhusalt pulssi ning aitab rahuneda. Lõõgastunud olek muudab hingamise iseenesest sügavamaks. Sügav sisse-välja hingamine saadab kehale signaali, et tuleb hoog maha võtta ning lõdvestuda. Istuge või seiske, üks käsi kõhule asetatud. Hingake läbi nina sügavalt sisse, nii et õhk surub kõhu väljapoole. Püüdke rind paigal hoida. Hingake aeglaselt suu kaudu välja - tunnete, kuidas kõht kokku tõmbab. Korrake tegevust kolm kuni kümme korda.

Venitamine lõdvestab lihaseid, mis pingelistes olukordades kokku ja pingule tõmbuvad. Tõuske ja sirutage käed kõrgele üles, nagu tahaksite lage puudutada. Laske käed alla külgedele kukkuda ning kehitage paar korda õlgu. Venitage kaela, painutades pead õrnalt küljelt küljele. USA Oregoni ülikool soovitab: kummarduge ette ning, põlvist veidi kõverdatud, püüdke puudutada oma varbaid.

Lihaste treenimine aitab neid ka lõdvestada. Kehaline liikumine paneb rohkem hapnikku keha läbima, kulutab energiat ning aitab Teil end lõdvestununa tunda. Istuge või seiske, peopesad koos. Pange käed sõrmseongusse ning sirutage käed, peopesad välja suunatud, küünarnukkidest kõverdamata ettepoole. Suruge peopesad võimalikult tugevasti üksteise vastu, nagu tahaks üks teise ümber lükata. Hoidke, lugege kümneni ning lõdvestage.

Hoidke oma laual stressipalli ning pigistage seda tugevasti mõned korrad, nii saavad tööd käsivarre ja labakäe lihased. Te võite oma lauasahtlis isegi paari hantleid varuks hoida, et lõunapausi ajal pinge maandamiseks nendega mõned harjutused teha.

Leidke endale harjutuste sooritamiseks mõni kõrvalisem koht. See võib tähendada tualettruumi varjumist või võimalusel ka õue minemist. Enne harjutuste tegemist päästke lipsusõlm lahti ja võtke pintsak seljast. Leidke päeva jooksul võimalusi jalgade sirutamiseks - selle asemel, et lifitga sõita, käige trepist või viige kolleegile e-kirja saatmise asemel sõnum isiklikult kohale. Juhul, kui stress püsib või süveneb, pidage nõu arstiga.

Allikas: http://www.livestrong.com

loe ja kommenteeri