Suusatamine kui elustiil 02 Jaan

Talvine treeningKui õpid suusatamisest mõnu tundma, muutub see kergesti elustiiliks. Lisaks mõnusale treeningule on ka imelised loodusvaated garanteeritud.

Suusatades kasutad sa kogu keha, mille tulemusena paraneb vastupidavus, kiireneb rasvapõletus ning lihased suurenevad. Lisaks paraneb tasakaal ning koordinatsioon. Kuid kõige olulisem on see, et suusatamine on tore. Peagi märkad, et oled rohkem treenitud ning vormis ilma et oleksid selle nimel eriti vaeva näinud või mõelnud. Pigem saad hea vormi nö. kauba peale. Kas võiks see veel parem olla?

Kõrgete mägede ning järskude languste vallutamine algab aga väikestest sammudest. Kuna suusatamine on raske ala, tasub alustada aeglaselt ning ära kindlasti tee midagi, mis on liiga raske või teeb valu. Lisaks on oluline korralik soendus enne alustamist, et veri hakkaks kiiremini käima ning väheneks vigastuste oht. Keha on nagu auto, mida külmal talvepäeval on vaja enne sõitma hakkamist üles soendada.

Suusatamiseks on vaja tugevaid selja- ja jalalihaseid. Kui tunned, et pole neid lihasgruppe ammu treeninud on soovitav enne rajale asumist näiteks jõusaalis selja- ja jalalihaseid treenida. Vastasel korral on järgmisel päeval pärast suusatamist lihasvalu garanteeritud. Halvemal juhul võib isegi kõndimisega raskusi olla. Kodus on lihtne teha harjutuseks kükke, kõndida treppidest üles ja alla. Alakõhu lihaseid, mis aitavad koos seljalihastega keha stabiilsena ning tugevas positisioonis hoida, saad hästi treenida ülakeha maas lamades otse üles ja külgedele tõstes.

Kuna suusatamisel kasutatakse aktiivselt ka käelihaseid, tasub teha varem hantlitega lihaseid treenida, et jõuaksid rajal end keppidega tõugata.

Ja mida rohkem suusatad, seda nauditavamaks see muutub. Mis võiks olla mõnusam kui karge talveilm, suuskade all krudisev lumi, talvine päike ning head suusarajad, mida mööda hästi treenituna suusatada.

Allikas: Matdagboken.se

loe ja kommenteeri