Suvine sörkjooks: kasuta ilusat ilma salenemiseks 11 Jul

Kas sa ootad pikisilmi suvepuhkust, olles samas mures, kas vana ujumiskostüüm ikka sobib selga? Või oled kutsutud pulma, kuid kõige pidulikum kleit tundub seljas kitsas?

Paljud andsid aastavahetusel lubaduse võtta uuel aastal kaalust alla, kuid kell võib hetkel halastamatult nende kahjuks tiksuda. Olgu sinu kaalujälgimise põhjus milline tahes, nüüd on kõige parem aeg kaalu langetamisega alustamiseks.

Pikad suvepäevad, soe temperatuur ning päike annavad sulle rohkelt lisaenergiat. Uusaastalubadusi antakse külmal ja kõledal talveperioodil, mistõttu on koheselt nende täitmisega alustamine paljude jaoks psühholoogiline väljakutse. Helendav päike päeval ning valged ööd muudavad värskes õhus sportimise suviti tõeliselt nauditavaks.

Kõik kaalujälgija-hakatised, nüüd on parim aeg tegutsemiseks! Miks minna umbsesse jõusaali, kui samasuguse kehalise koormuse võib saada väljas jalutades või joostes?

Jooksmine on üks parimaid kaalulangetamise viise, kuid see on ka suurepärane vahend musklite kasvatamiseks. 63 kilo kaaluv inimene põletab pooletunnise jooksutrenni käigus sõltuvalt tema liikumise kiirusest 200-300 kalorit. Kõige tugevama koormuse saavad jala- ja istmikulihased, kuid jooksmine on kasulik ka kõhu- ning seljalihastele, tugevdades ühtlasi käsi ning õlgu.

Katsu oma treeningu pikkust järk-järgult kasvatada ning tulemused vaatavad sulle varsti peeglist või kaalult vastu. Suvel on enese vigastamise risk väiksem, sest lihased on juba treeningu alguses soojad, mistõttu tuleb vähem ette venitustega kaasnevaid pisaraid, rääkimata tõsisematest õnnetustest. Praktilisest vaatevinklist pakuvad suvekuud spordisõpradele jooksmiseks suuremat võimalust.

Varajane hommikuvalgus koos valgete öödega tähendab kokkuvõtlikult, et ööpäevas leidub sörgiks rohkem tunde. Suvine jooksmine ei nõu ka mingit erilist spordivarustust, tehes niigi odava spordiala harrastamise kõigile soovijatele veelgi taskukohasemaks. Põhivarustusse kuuluvad üksnes jooksutossud, sokid, lühikesed püksid ja t-särk.

Mõned nõuanded ohutuks, tervislikuks ja rõõmsaks suvesörgiks:

  • Kui jooksed, ära joo - Suviti tekib paljudel kihk pärastlõunase grilli kõrvale õllepudel lahti korkida, kuid jooksmine ja alkohol ei käi kokku. Mitte kunagi.
  • Riietus olgu kerge - Kuumad ilmad ei eelda erilist treeninguvarustust, kuid selle vähesegi valikul tuleks põhjalikult süüvida pakutava toote materjali ning tegumoodi. Tavaliselt ajavad õhuke t-särk ja jalanõud asja ära, kuid varahommikul või õhtul hilja ei pruugi ilmastikuolud nii soodsad olla, mistõttu kerge tuulejakk võiks ka riidekapis oma koha leida. Riietuse valikul eelista materjale, mis lasevad nahal hingata, sest nii väldid higi, niiskust ning ülekuumenemist. Jakk peab pakkuma kaitset tuule eest, kuid boonusena võiks ka vesistes oludes joosta lasta. Joosta ei soovitata keskpäeval, kui päike paistab lagipähe ja soojakraadid on laes.
  • Jalad ennekõike - Enamik jooksukingi suudab toime tulla igasuguste ilmastikuoludega, kuid kui kandsid sama paari talvel paksude sokkidega, siis võivad jalanõud suvel õhemate sokkidega jalas liiga suured tunduda.

Allikas: dailyrecord.co.uk

loe ja kommenteeri