Treeningust sõltuvuses 19 Dets

Foto: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Foto: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Vajadus kogu aeg end liigutada ja treenida ei pruugi olla tervislikkuse märk. Kui treeningu põhjuseks on masendus, mitte rõõm, võib treening kergesti muutuda kinnisideeks.

Me usume, et mida rohkem treenida, seda parem, kuid liigsel treenimisel on ka oma varjukülg, eriti sellisel trennil, mida ei juhi rõõm liikumisest. Kui ei treenita selleks, et end hästi tunda, vaid tuntakse end halvasti, kui ei treenita, on suur risk, et tegemist on trennisõltuvusega. Ning siis ei ole enam tegemist oma tervise parandamisega. Teine faktor, mis näitab, et treening on muutunud ebatervislikuks, on siis, kui treening on olulisem kui kõik muu elus. Kui näiteks jäetakse sõpradega kohtumata, et selle asemel trenni minna.

Trennisõltuvust ei tasu aga segamini ajada ületreenimisega. Viimase puhul on tegemist treeningu ja puhkuse vahelise tasakaalutusega ehk treeningute vahel pole piisavalt puhkust ja õiget toitumist, et keha ja lihased jõuaksid taastuda. Selle tulemusena saavutuste kvaliteet halveneb. Trennisõltlane ei saa sellest aga aru ning treenib veelgi rohkem.

Trennisõltlase ja anorektiku vahel on teatud sarnasusi, sest nad mõlemad teevad sunduslikult teatud tegevusi, et vältida masendust. Anorektik väldib toitu, sest tal on hirm muutuda paksuks, samal ajal kui trennisõltlane treenib väga palju, väldib süsivesikuid ja rämpstoitu, et saavutada treenitud keha ning tunda end võimalikult tervislikuna. Kuna trennisõltuvuses inimestel on normaalne KMI, sest keha on lihaseline ning lihas kaalub rohkem kui rasv, on väga raske seda sõltuvushaigust märgata.

Sa oled riskialas kui…
…tunned süümepiinu ning end halvasti, kui treening jääb vahele.
…hakkad toidust teatud asju välja jätma nagu näiteks süsivesikuid, maiustusi ja rasva.
…sa valid sotsiaalsete ürituste asemel treeningu ning kodus tervislikuma toidu söömise.
…sa oled treeninud tugevalt, kuid tulemused ei lähe mitte paremaks, vaid halvemaks ning sa jätkad endiselt treenimist.
…teised leiavad, et sa treenid liiga palju, kuid sinu arvates on nad vaid kadedad sinu „tervisliku eluviisi“ peale.
…sinu lihased ja liigesed on andnud valuga märku, kuid sa jätkad ikkagi treenimist.
…mensest ei ole enam olnud. Ära jäänud menses on ilmselge märguanne, et keha on liigses stressis.
…raske on magada ning tunned end kogu aeg stressis.
…juuksed langevad välja, kogu aeg on külm ning naha olukord on halb.

Allikas: svd.se

loe ja kommenteeri